Home
Cliënten vertellen: Behandeling bij depressie en paniekaanvallen

Cliënten vertellen: Behandeling bij depressie en paniekaanvallen

, 30 oktober 2012

Meer dan de helft van de cliënten die zich bij Licia online therapie aanmelden, hebben last van depressieve klachten. Soms is dit tevens de hoofdreden van de aanmelding, maar vaak zijn depressieve klachten een bijkomstigheid bij andere klachten. Dit gold ook voor Sandra. Sandra is 26 jaar en zij meldde zich bij Licia aan met paniekaanvallen. In de aanmelding gaf zij tevens aan last te hebben van sombere gevoelens en een laag energieniveau. Uit de vragenlijsten die zij invulde, kwam inderdaad naar voren dat zij last had van depressieve klachten naast haar angst voor de sociale gevolgen van haar paniekaanvallen.

Sandra: “Door mijn angstaanvallen raakte ik eigenlijk geïsoleerd. Ik was bang een aanval te krijgen in een openbare ruimte en had allerlei gedachten over wat andere mensen dan wel niet van mij zouden denken. Ik wilde dat mensen mij leuk en gezellig vonden, maar ik barstte steeds vaker in huilen uit als ik bij andere mensen in de buurt was. Hierdoor bleef ik thuis en werd ik somber. Ik sliep steeds slechter en had heel weinig energie.”

In de therapie zijn we hier mee aan de slag gegaan. Eerst hebben we gekeken naar de gedachten die Sandra had voor een aanval. Het bleek dat ze zich met haar gedachten gek aan het maken was. “Ik dacht voordat ik de deur uit ging: Ik krijg er vast weer een, ik ga huilen en allemaal gekke dingen doen en dan vinden andere mensen mij vast een heel raar en dom mens. Ik bereidde me al helemaal voor op een aanval, waardoor mijn lichaam zich eigenlijk ook al klaarmaakte, zo leerde ik in de behandeling.” Samen met Sandra werd gekeken naar haar negatieve gedachten en deze werden aangepakt. Zo langzamerhand leerde ze weer grip te krijgen op haar gedachtenpatroon en hiermee ook weer op haar leven. “Het heeft veel tijd en moeite gekost, maar nu weet ik precies waar ik op moet letten. Ik heb mijn negatieve gedachten aangepakt en denk nu veel positiever. Hierdoor durf ik weer naar buiten te gaan en heb ik mijn sociale leven weer op kunnen pakken. Natuurlijk gaat het nog wel eens mis, maar het is echt al 80% verbeterd.” Door Sandra haar paniekaanvallen aan te pakken, werd haar somberheid vanzelf minder.

Soms is depressiviteit wel de hoofdoorzaak van de aanmelding en is angst juist de bijkomende factor. Dit was het geval bij Renate, 42 jaar. Renate meldde zich aan met allerlei verschillende angsten, maar gaf ook aan zich somber en lusteloos te voelen. In de eerste sessies hebben we gekeken naar haar activiteitenpatroon en hoe dit zich verhield met haar stemming. Renate: “Eerst vond ik het maar een beetje onzin om zo’n schema bij te houden. Ik vond het maar een gedoe om er de hele dag op te letten wat ik nou voelde en wat ik aan het doen was. Maar ik zag al snel in dat ik veel te veel ‘moet’ dingen op mijn bord nam en nauwelijks aan ontspanning toe kwam. Als ik wel iets ging doen wat ik leuk vond, was ik hier te onrustig voor en kon ik me niet concentreren.”

Naar aanleiding van het dagboek dat Renate bij hield, hebben we een stukje Mindfulness therapie toegepast met ontspanningsoefeningen. Nadat ze hier een beetje oefening in kreeg, zijn we verder gegaan met het kijken naar het gedachten patroon van Renate. “Ik vond het erg moeilijk en confronterend om me zo bewust te worden van mijn gedachten. Ik bleek een erg negatief zelfbeeld te hebben en mezelf ontspanning eigenlijk niet te gunnen. Ik moest meerdere keren per dag tegen mezelf zeggen: ‘Ik ben het waard, ik ben goed zoals ik ben’. Eerst natuurlijk heel vreemd, maar ik merkte toch al snel dat ik dit ook tegen mezelf ging zeggen op de momenten dat ik dingen eng vond om te doen. Op deze manier raakte ik ook mijn angsten kwijt. Ontspannen vind ik soms nog steeds lastig, maar door de oefeningen gaat het me steeds gemakkelijker af.”

Om privacy redenen zijn de namen van de cliënten veranderd

Dit bericht is geplaatst in: Cliënten vertellen, Depressie, Online Therapie

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.