Home
Is mijn kind verslaafd aan de computer?

Is mijn kind verslaafd aan de computer?

, 20 oktober 2012

Veel ouders maken zich druk over het computergedrag van hun kinderen. Mijn kind zit uren achter de computer, dat kan toch niet goed zijn? Wat doen de spellen met de ontwikkeling van mijn kind? Is mijn kind verslaafd aan de computer en de games? Ouders kunnen het gevoel hebben de controle over hun kind kwijt te raken. Maar wanneer is overmatig gedrag een verslaving en wat kan een kind leren achter de computer? Daarnaast een aantal tips om meer zicht te krijgen op het computergedrag van je kind.

Verslaving
Wanneer kinderen per dag uren achter de computer zitten en zelf niets anders willen dan bijvoorbeeld gamen, dan noemen sommige ouders hun kind verslaafd. De dwangmatigheid waarmee kinderen met een spel bezig kunnen zijn en het niet zelf kunnen stoppen, dat lijkt inderdaad op een verslaving. Echter, de capaciteiten om gedrag goed te reguleren zijn bij kinderen en jongeren nog in ontwikkeling. Ze moeten leren doseren, en hebben daarbij de hulp van hun ouders nodig. Zij kunnen begeleiden in het vinden in de balans tussen gamen, andere activiteiten, eten, slapen, etc.

Positieve effecten van computergedrag
Of de computer nu voor school of voor het plezier wordt gebruikt; het heeft naast mogelijke schadelijke gevolgen door verkeerd gebruik, ook absoluut positieve effecten voor de ontwikkeling van een kind.
– de oog-handcoördinatie wordt gestimuleerd
– de concentratie en het reactievermogen worden vergroot door het spelen van leeftijdsadequate spellen
– het zelfvertrouwen van het kind kan een boost krijgen door even de held te kunnen zijn in hun eigen spel
– Daarbij spelen kinderen vaak samen of tegen elkaar waardoor de sociale vaardigheden worden uitgedaagd. Sociale media kunnen ook bijdragen aan de sociale interactie, mits dit door de omgeving op afgestemde wijze wordt begeleid, vooral voor jongere kinderen.

Betrokkenheid bij computergedrag
De laatste decennia heeft de computer in een snel tempo zijn plek gevonden in het leven van kinderen. Echter, opvattingen over wat goed is voor kinderen veranderen niet zo snel. Ouders kunnen daardoor onzeker raken; waar doe ik als ouder goed aan? Moet mijn kind niet vaker buiten spelen met vriendjes? Hoe doen andere ouders dat? Ouders maken zich zorgen en ze weten niet precies wat ze moeten doen. Sommige ouders vervallen in extreme controle; ze willen alles zien wat hun kind achter de computer doet en de computer mag maar 1 uur per dag aan. Andere ouders laten hun kinderen helemaal los. Beide aanpakken zijn een basis voor conflicten. Tegen overmatige controle verzetten kinderen zich graag en door te veel zelfstandigheid kunnen kinderen ook opstandig worden.

Tip 1: Wees betrokken bij wat je kind op de computer doet. Koop samen spellen en laat je informeren of het spel geschikt is voor de leeftijd van je kind. Praat er samen over en maak samen afspraken over hoe lang je kind achter de computer mag zitten.
Tip 2: Verdiep je in de computerwereld van je kind. Wat is facebook, hyves en wat voor spellen zijn er te koop? Dit betekent niet dat je het profiel van je kind helemaal hoeft door te pluizen. Je gaat namelijk ook niet naast je dertienjarige dochter zitten als ze met vriendinnen over de jongens van school praat op haar eigen kamer. Door meer bekend te zijn met wat het leven van je kind online inhoudt, kun je ook betere keuzes maken over waar je wel, of juist niet actief bij betrokken bent.

Negatieve gevolgen verkleinen
Wanneer je als ouder meer grip krijgt op de online wereld van je kind, dan kun je eventuele negatieve gevolgen ook beter uitsluiten.
– Achter de computer krijgt je kind weinig lichaamsbeweging. Wees hiervan bewust en maak afspraken over sport en beweging.
– Dat spellen agressief kunnen maken komt uit onderzoek niet duidelijk naar voren. Het gaat er vooral om dat kinderen leeftijdsadequate spellen spelen en leren met frustraties om te gaan nadat ze een spel hebben verloren. Dit is niet anders dan het verliezen van een spelletje voetbal op het plein. Begeleid je kind hierbij zoals je ook offline zou doen.

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.