Home
Cliënten vertellen: relatieproblemen na een affaire

Cliënten vertellen: relatieproblemen na een affaire

, 11 december 2012

Vreemdgaan is een van de belangrijkste reden voor een dip in je relatie of zelfs voor het beëindigen van je relatie. Ook bij de cliënt die hier vertelt over de affaire van haar man zorgde dit voor een flinke dip in haar relatie. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar vreemdgaan en hoe vaak dit voorkomt. Deze gegevens blijven echter lastig te vertrouwen aangezien veel mensen niet gemakkelijk toegeven overspel te hebben gepleegd. Ook niet tegenover onderzoekers.

Het meest recente onderzoek naar vreemdgaan in Nederland werd uitgevoerd door psycholoog Henk Noort. Hij onderzocht 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 20 en 45 jaar. Uit dit onderzoek blijkt dat 25 procent van de Nederlanders vreemdgaat. Uit het jaarlijkse seksonderzoek van Durex blijkt dat 31 procent van de Nederlanders vreemdgaat. Wereldwijd is dat (volgens Durex) 22 procent.

Bij Licia behandelen we regelmatig cliënten met relatieproblemen. Soms zijn deze problemen ontstaan door een affaire. Zo ook bij de 45-jarige Rita. Haar man had een affaire en zij had veel moeite om hier over heen te komen. Rita: “Mijn man was 2 jaar geleden vreemd gegaan en ik kon hier niet mee omgaan. Het was al lang geleden maar ik kon het niet van me afzetten en hierdoor was er een constante spanning in huis. Onze kinderen hadden er last van en onze relatie lag onder zware druk. Ik meldde me aan voor online therapie om te leren omgaan met de affaire van mijn man en om uit te zoeken wat ik wilde voor de toekomst.” In de therapie zijn we aan de slag gegaan met de verwerking van de affaire van haar man. Het bleek dat het een traumatische gebeurtenis was geweest voor Rita. Steeds zag ze de beelden van haar man met ‘die andere vrouw’ voor zich. Ze functioneerde bijna niet meer en sliep erg slecht hierdoor.

Rita: “Ik had er nachtmerries van en kon niet meer bij hem in de buurt zijn. Na 2 sessies zag ik in dat de aanwezigheid van mijn man mij geen goed deed en dus heb ik ervoor gekozen om een tijdje uit elkaar te gaan. Een hele moeilijke beslissing, maar wel de beste keuze die ik heb gemaakt in dit hele verhaal.” We zijn aan de slag gegaan met haar gedachten over haar man en met behulp van verschillende schrijfopdrachten kon Rita zo langzamerhand het gebeurde een beetje verwerken. Na 7 sessies besloot Rita haar relatie weer een kans te geven. In de laatste 2 sessies zijn we vooral bezig geweest met het begeleiden van de terugkomst van haar man. “Door de therapie zag ik in dat ik niet zonder hem kon en wilde. Maar voordat ik dit besefte, moest ik de traumatische gebeurtenis van zijn affaire verwerken. Dit is me gelukt door er veel over te schrijven, zowel naar hem als naar mezelf toe. We zijn er nog niet en ik ben af en toe nog altijd heel erg kwaad, maar ik merk zeker dat we op de goede weg zitten en dat onze relatie nu sterker is dan ooit.”

foto: http://www.sxc.hu/photo/910278

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen, Cijfers, Cliënten vertellen, Relaties

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.