Home
Kerst in de keuken

Kerst in de keuken

, 19 december 2012

Met Kerst een speciale maaltijd op tafel; het is een uitdaging met (kleine) kinderen. De bereiding vraagt extra je aandacht, het ‘moet’ gezellig zijn en dan staat het op tafel… en dan lusten ze het niet. Hierbij geldt ook weer: voorkomen is gemakkelijker dan oplossen. Een aantal praktische tips voor alle leeftijden om de kans op een gezellige kerstmaaltijd te vergroten.

Voor ouders met jonge kinderen geldt: te lang aan tafel (stil) zitten is lastig. Wil je zelf wel lang natafelen? Houdt ze hooguit een half uur aan tafel en zet daarna een leuke dvd op. Misschien niet zo verantwoord als je normaal zou willen, maar met Kerst mag er misschien wel net iets meer..

3-5 jaar: Maak als het kan iets klaar dat ze sowieso lusten. Kalkoen eten met spruitjes vraagt om moeilijkheden. Vinden ze wortel lekker? Koop deze keer dan wortelbolletjes, of maak er sterren van. Een heel speciaal kerstbord doet ook wonderen, de gewone dagelijkse maaltijd smaakt dan net even lekkerder.

6-8 jaar: Zij kunnen al redelijk meehelpen in de keuken. Door die speciale rol in de keuken durven ze ook meer te proeven! Ze kunnen de kruiden knippen, helpen met mixen of de oventijd in de gaten houden. Wat een verantwoordelijkheid! Ze zullen trots zijn op hun gekookte maaltijd.

9-11 jaar: Zij kunnen wel meedenken over wat er op tafel komt. Met de vraag: ‘wat zullen we eten?’ kun je wachten op een lange discussie. Heb je zelf al een idee over vlees/vis/vega, maar vind je de groenten niet zo van belang? Daarover kan je kind dan beslissen. Voor de kleinere gezinnen: laat elk kind iets kiezen en stel zo samen een familiediner op. Menukaartjes schrijven of tekenen is ook een leuke manier om betrokken te zijn bij de voorbereiding.

12-14 jaar: De tafel dekken, speciale (non-alcoholische!) mixdrankjes maken, het dessert verzorgen, de kerstmuziek samenstellen; zij kunnen wel wat meer verantwoordelijkheid krijgen. Hoe dwars pubers ook kunnen zijn, een eigen, en gewaardeerde inbreng is altijd mogelijk!

Fijne Kerst gewenst!

foto: http://www.sxc.hu/photo/1144569

Dit bericht is geplaatst in: Kinderen, Tips

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.