Home
Onderzoek: ‘Aardig zijn maakt gelukkig’

Onderzoek: ‘Aardig zijn maakt gelukkig’

, 30 januari 2013

Aardig en dankbaar zijn, draagt bij aan je geluksgevoel. Vooral als je een keer per week iets positiefs doet. Dat stelt onderzoeker Sonja Lyubomirsky van de University of California. Zij bestudeert al meer dan twintig jaar geluk. Haar onderzoek wees uit dat positieve activiteiten leiden tot positieve emoties, gedachten en gedrag. Uit haar nieuwe onderzoek blijkt dat het doseren van deze activiteiten van belang is.

“Variatie, frequentie en motivatie spelen allemaal een rol”, aldus de wetenschapper. “Een keer per week je zegeningen tellen, maakt je gelukkig.” Het lijkt niet eens nodig vaker te focussen op dit geluk, het kan zelf averechts werken: “Tel je drie keer per week, dan heeft dat geen extra effect. Ook van dankbaarheid tonen word je gelukkiger, maar als je het te vaak doet, verliest het zijn positieve kracht.”

Een keer per week iets positiefs doen, leidt dus tot het grootste gevoel van geluk, stelt Lyubomirsky op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Personality and Social Psychology in New Orleans. Om tot deze conclusie te komen, bestudeerden ze meerdere onderzoeken.

Bron: nu.nl

foto: http://www.sxc.hu/photo/1206661

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.