Home
Cliënten vertellen: relatieproblemen door irritaties

Cliënten vertellen: relatieproblemen door irritaties

, 12 februari 2013

Irritaties, vrijwel iedere relatie krijgt er mee te maken. Dit kunnen kleine irritaties zijn zoals het dopje niet op de tandpasta tube terug doen, de wc bril niet naar beneden doen of luidruchtig eten. Ik denk dat iedereen met een partner dit rijtje nog wel aan kan vullen met enkele kleine irritaties. Als grotere irritaties in de weg komen te staan van een relatie kan dit echter grote problemen opleveren. Afhankelijk van de reactie van de partner kan dit bijvoorbeeld leiden tot ruzies of opgekropte woede.  Zo ook in de relatie van Frank.

Frank meldde zich aan met gedragsproblemen binnen zijn relatie. Frank: “Ik meldde me aan bij Licia omdat de relatie met mijn vriendin niet lekker liep. Ik zag in dat dit door mijn gedrag kwam. Ik was snel geïrriteerd en reageerde vaak bot op haar. Hierdoor kroop zij steeds meer in haar schulp en leefden we steeds meer langs elkaar heen. Ik wist dat ik hulp moest gaan zoeken, maar ik wilde hiermee niet naar de huisarts te gaan. Hierom ben ik op internet gaan zoeken naar online therapie en kwam zo bij Licia terecht.” Frank gaf bij zijn aanmelding en in de eerste sessie aan een kort lontje te hebben. Hij irriteerde zich snel aan het gedrag van zijn vriendin en kon dan nogal fel reageren. Hierdoor ontstonden er vaak ruzies en was de sfeer in huis niet optimaal. “Ik moest gedachten schema’s gaan maken in de therapie over de situaties waarin ik uit mijn slof was geschoten of een irritatie gevoel had. Hierbij werd ik al snel geconfronteerd met een patroon in mijn gedrag. Iedere keer als ik het gevoel had dat ik niet genoeg ruimte kreeg thuis om mijn eigen dingen te kunnen doen, raakte ik geïrriteerd.”

We gingen aan de slag met het veranderen van deze gedachten, maar ook met leren communiceren. Als Frank namelijk aan zou kunnen geven wanneer hij even tijd voor zichzelf nodig had of dit op een rustige manier zou kunnen vertellen, zouden we al een heel eind op weg zijn. “Ik leerde mijn gevoelens meer te uiten en positiever te denken. Nu kan ik aangeven wanneer ik even niet gestoord wil worden. Doordat de sfeer in huis veel gezelliger is, heb ik ook weer meer zin om samen leuke dingen te doen. Een beter resultaat had ik me niet kunnen wensen.”

In het geval van Frank was het individuele therapie, waarbij we alleen met zijn gedrag te maken hadden. Het kan ook heel goed zijn dat er relatietherapie nodig is om de irritaties binnen een relatie bespreekbaar te maken. Binnenkort zal op het Licia blog een stuk verschijnen met relatietips als er sprake is van veel irritaties.

foto: http://www.sxc.hu/photo/494522

Dit bericht is geplaatst in: Cliënten vertellen, Relaties

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.