Home
Onderzoek: Waarom je brein moe wordt van sporten

Onderzoek: Waarom je brein moe wordt van sporten

, 6 maart 2013

Misschien herken je het. Je bent lekker aan het sporten, maar opeens kan je niet meer. En niet omdat je spieren dienst weigeren of je lichaam te vermoeid is, maar omdat je hoofd niet meer verder wil. Wetenschappers hebben hier nu hun licht op laten schijnen en hebben ontdekt hoe vermoeidheid ontstaat in het brein en zich vervolgens verspreidt naar de rest van het lichaam.

Serotonine blijkt de boosdoener te zijn van deze vermoeidheid, zo tonen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen aan in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. De aanmaak van deze neurotransmitter leidt tijdens het sporten in eerste instantie tot een goed gevoel, maar een aanhoudende productie zorgt voor een sterk vermoeidheidssignaal dat vanuit de hersenen naar de spieren wordt gestuurd. “We hebben altijd al geweten dat de neurotransmitter serotonine vrijkomt als je sport,” vertelt onderzoeker Jean-François Perrier. “Het helpt ons om door te gaan. Maar nu zien we dat een overdosis serotonine een remmend mechanisme in het brein teweeg brengt. In andere woorden: serotonine functioneert als een versneller, maar ook als een rem wanneer de druk te groot wordt.”

De hersenen communiceren met onze spieren door middel van motorische zenuwcellen. Iedere keer als deze zenuwcellen een signaal naar de spier stuurt, trekt de spier zich samen. Om de lichaamsbewegingen onder controle te kunnen houden, moet het brein deze motorische neuronen onder controle zien te houden. En daarvoor gebruikt het brein serotonine. Wanneer we sporten, maken we veel serotonine aan en dit maakt de motorische neuronen actiever. Maar wanneer er te veel serotonine wordt aangemaakt, worden de synapsen (waarmee de neuronen met elkaar communiceren) overladen met serotonine. Het resultaat is dat serotonine zich ook aan receptoren buiten de synapsen gaat binden. Sommige van deze receptoren bevinden zich op de plek waar zenuwimpulsen worden gevormd. Wanneer serotonine die receptoren activeert, kunnen de zenuwimpulsen niet meer goed worden weggestuurd, waardoor de spieren minder sterk samentrekken en vermoeidheid optreedt.

Meer onderzoek moet uitwijzen wanneer het omslagpunt in het effect van serotonine wordt bereikt bij mensen. Het in kaart brengen van het breinmechanisme dat vermoeidheid veroorzaakt is volgens de wetenschappers belangrijk voor de bestrijding van doping. “Bij het opsporen van doping is het cruciaal om methodes te identificeren waarmee atleten vermoeidheid kunnen verkomen en waardoor ze beter kunnen presteren dan op een natuurlijke manier mogelijk is”, aldus Perrier.

foto: http://www.sxc.hu/photo/942138

Dit bericht is geplaatst in: Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.