Home
Cliënten vertellen: problemen met eten

Cliënten vertellen: problemen met eten

, 24 april 2013

Eten, het is overal om ons heen en voor velen een probleem om mee te matigen. Iedereen kent wel iemand die op dieet is, is geweest of hier zelf mee bezig is. In de psychologie wordt van verschillende vormen van eetstoornissen gesproken. Anorexia en boulimie zijn misschien de bekendste vormen, maar hiernaast bestaat nog een vorm. Bij een eetbuienstoornis bestaan er eetbuien zonder dat deze gecompenseerd worden door bijvoorbeeld overgeven of het nemen van laxatiemiddelen. Voor dit laatste probleem kwam Mirjam bij Licia aankloppen.

Mirjam meldde zich aan met een eetprobleem. Ze omschreef zichzelf als een echte emotie-eter: “Als ik ook maar een kleine tegenslag had op mijn werk of privé greep ik naar eten. Niks was dan veilig voor mij, brood, snacks, snoep, echt alles ging naar binnen. Achteraf had ik ontzettend veel spijt, maar ik heb nooit gedurfd het er weer uit te gooien bijvoorbeeld.” Bij de start van de behandeling moest Mirjam aangeven wat ze precies at bij een eetbui. Dit was al erg confronterend, vertelt ze. “Ik wist wel dat ik veel at tijdens zo’n eetbui, maar dat het zoveel was.. Daar schrok ik echt van. Ik denk dat ik ook mijn kop in het zand stak. Natuurlijk had ik wel door dat ik weer brood moest halen, terwijl ik gister net een heel brood had gehaald. Maar hier niet teveel bij stil staan, was mijn overlevingsmechanisme denk ik.”

Gedurende de hele behandeling hield Mirjam een eetdagboek bij. Ze moest precies gaan plannen wat ze wanneer ging eten, zodat de drang bij een eetbui zou verminderen. Hiernaast gingen we kijken naar het achterliggende probleem van de eetbuien. Mirjam ging gedachten schema’s maken om te kijken hoe ze over zichzelf dacht bij het opkomen van of na een eetbui. “Ik kwam erachter dat ik erg negatief over mezelf dacht. Ik had vaak gedachten als ‘Ik ben toch al vet, dus dit kan er ook nog wel bij’. Ook ‘Ik ben lelijk en waardeloos’ waren gedachten die vaak terug kwamen in mijn schema’s. Opnieuw een grote confrontatie, maar ook een opluchting. Eindelijk had ik op papier staan hoe ik eigenlijk over mezelf dacht. Samen met mijn psycholoog ben ik gaan kijken hoe ik deze gedachte kon ombuigen.” Er werd een helpende gedachte gecreëerd voor Mirjam, “Ik ben goed zoals ik ben”. Door deze gedachte vaak te herhalen en in de plaats te zetten voor haar negatieve gedachten, merkte ze dat ze minder behoefte had aan eten.

“Dit was wel een heel proces hoor. Het heeft veel oefening en energie gekost om die negatieve gedachten te veranderen. Maar ik ben ontzettend trots op mezelf dat het toch gelukt is. Natuurlijk worstel ik nog steeds met eten, maar mijn eetbuien zijn wel voor 90% verminderd. Iets wat ik echt niet voor mogelijk hield!”

foto: http://www.sxc.hu/photo/1372875

Dit bericht is geplaatst in: Cliënten vertellen

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.