Home
Onderzoek: hersenen vertonen nog steeds afwijkingen na een depressie

Onderzoek: hersenen vertonen nog steeds afwijkingen na een depressie

, 3 april 2013

Elk jaar krijgt 6 procent van de Nederlandse bevolking last van een depressie. Als vrouw heb je ongeveer 23 procent kans om ooit in je leven een depressie te krijgen en als man rond de 13 procent. De kans om een depressie te ontwikkelen is dus tamelijk groot. Na een depressie is de kans om een terugval te krijgen zo’n 30 procent, na een tweede depressie 75 procent en na een derde zelfs 90 procent. Promotieonderzoek van Jennifer Fee Arnold toont aan dat deze hoge terugvalcijfers te maken kunnen hebben met afwijkingen in de hersenen die na een depressie nog steeds aanwezig zijn.

Stemmingscongruentie

Arnold voerde onderzoek uit bij gezonde proefpersonen en voormalig depressieve cliënten. Het is al langer bekend dat mensen informatie gemakkelijker onthouden als die overeenkomt met hun stemming. Als je blij bent, is het makkelijker om positieve informatie te onthouden. Als je echter somber bent, dan onthoud je gemakkelijker negatieve informatie. Dit verschijnsel wordt ‘stemmingscongruentie’ genoemd en Arnold vermoedde dat dit een rol zou kunnen spelen bij het in stand houden van een depressie.

Emotionele woorden afmaken

In het gedragsonderzoek liet Arnold deelnemers woordfragmenten afmaken, terwijl zij in een neutrale stemming verkeerden of in een vrolijke dan wel sombere stemming waren gebracht. De resultaten lieten zien dat het voor deelnemers gemakkelijker is om tijdens een sombere stemming negatieve woorden te verwerken dan positieve woorden. Dit voordeel viel weer weg als mensen vrolijk waren. Positieve woorden werden dan minder vaak correct afgemaakt dan neutrale woorden.

Neiging om positieve informatie te vergeten

Vervolgens voerde Arnold hersenonderzoek uit door middel van een MRI scanner. De deelnemers gaven daarbij aan welke woorden ze zich konden herinneren van de lijst met woordfragmenten. Bij voormalig depressieve cliënten bleek het hersengebied verantwoordelijk voor het onthouden van emotionele informatie meer actief tijdens het leren van positieve informatie dan bij gezonde deelnemers. Door deze verhoogde activiteit hebben zij mogelijk meer moeite om positieve informatie te onthouden dan mensen die geen depressie hebben gehad. Ook in de structuur van de hersenen van voormalig depressieve cliënten vond de onderzoekster nog veranderingen. In de amygdala (emotiegebied) en de prefontale cortex waren afwijkingen te zien. Hieruit blijkt dat depressie hardnekkig is en dat goed gekeken moet worden naar terugvalpreventie.

Positiviteitstraining

Arnold pleit voor een nieuwe aanpak in de behandeling van depressies. Het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de verwerking van positieve emoties zou bijvoorbeeld gestimuleerd kunnen worden. Dit zou gerealiseerd kunnen worden door middel van een zogenaamde positiviteitstraining. Hierbij wordt bijvoorbeeld aandacht besteed aan activiteiten die positieve energie geven, het benadrukken van je sterkte pluspunten en het leren relativeren van gedachten. Ook tijdens online behandeling wordt aandacht besteed worden aan bovengenoemde onderdelen.

Bron: umcn.nl

foto: http://www.sxc.hu/photo/1405918

Dit bericht is geplaatst in: Cijfers, Depressie, Wetenschap