Home
Vraag uit de praktijk: Mijn zoon (12) wil een Iphone. Hoe leer ik hem omgaan met groepsdruk?

Vraag uit de praktijk: Mijn zoon (12) wil een Iphone. Hoe leer ik hem omgaan met groepsdruk?

, 1 mei 2013

‘Mijn zoon vraagt al maanden om een Iphone, omdat bijna iedereen in de klas die heeft. Ik vind hem veel te jong voor zo’n duur toestel, maar wil van hem ook geen buitenstaander maken. Hij ligt al niet zo lekker in de groep en ik heb het gevoel dat ik hem nu in deze positie houdt. Wat kan ik doen?’

Een probleem waar veel ouders tegenaan lopen; schuif je als ouder je eigen mening aan de kant, om zo je kind niet buiten de groep te laten vallen? Of geef je niet toe, en wat doe je dan met de consequenties? Helaas besluiten veel ouders toe te geven, waardoor de groepsdruk alleen maar toeneemt. Dit is nu net niet het voorbeeld dat (pre)puberende jongeren kunnen gebruiken.. Een aantal tips:

1. Neem de wens van je kind serieus; geef aan er even over na te denken. De reden dat je kind vraagt om een duur apparaat kan verder gaan dan de wens verwend te worden. Neem deze boodschap goed in overweging.

2. Probeer je goed te verdiepen in wat er speelt op school. Praat met de docent en andere ouders. Waarom besloten zij het wel/ niet te doen? Wat kan een docent betekenen in het verlagen van de groepsdruk?

3. Als je besloten hebt wat je gaat doen, leg dan goed de beweegredenen uit. Zo wordt het voor je kind duidelijk waarom jij tot een besluit gekomen bent. Besluit je mee te gaan, leg dan uit dat je eigenlijk tegen een Iphone bent op zijn leeftijd, maar dat je het belangrijk vindt dat hij zich prettig voelt in de groep, etc. Ga vervolgens wel aan de slag met je zoon om te onderzoeken hoe hij zich op andere manieren beter in de groep kan voelen. Neem daarvoor mogelijk ook contact op met de leraar/mentor.
Besluit je de Iphone niet toe te staan, leg dan ook goed uit waarom en bekijk samen met je zoon een andere oplossing van zijn probleem. Geef ook ruimte voor een negatieve reactie; hij mag zich er rot over voelen, of hij het nu met je eens is of niet!

foto: http://www.sxc.hu/photo/1234211

Dit bericht is geplaatst in: Kinderen, Tips

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.