Home
Onderzoek: Goede opvoeding leidt tot goede eetgewoontes

Onderzoek: Goede opvoeding leidt tot goede eetgewoontes

, 7 juli 2013

Kinderen blijken betere eetgewoontes te ontwikkelen wanneer hun ouders geen ongezond eten in huis halen, als zij hun kinderen aanmoedigen gevarieerd te eten en als zij strikte regels over eten toepassen. Dat blijkt uit onderzoek van Ester Sleddens (Maastricht University).

Ouders blijken dus veel invloed op het eetgedrag van hun kinderen te hebben. Wanneer kinderen gezonder moeten eten, is het belangrijk om op verschillende punten te letten.

Zo blijkt het van belang te letten op hoe ouders hun kinderen voeden, te letten op de opvoedingsstijlen van de ouders ook is het temperament en de eetstijl van het kind van belang. Druk uitoefenen op het kind en voedsel geven als beloning leiden tot meer ongezond eetgedrag.

Sleddens gebruikte voor haar onderzoek nieuwe vragenlijsten, die ze zelf ontwikkelde. De vragenlijsten zijn afgenomen bij deelnemers aan de grootschalige Nederlandse studie Kind, Ouders en gezondheid: Aandacht voor Leefstijl en Aanleg (KOALA).

De resultaten van het onderzoek zijn bruikbaar voor het verbeteren van bestaande hulpverlening aan ouders met kinderen die overgewicht hebben.

Bron: www.ggznieuws.nl

foto: http://www.sxc.hu/photo/1097243

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.