Home
Onderzoek: Lichamelijke effecten van Mindfulness

Onderzoek: Lichamelijke effecten van Mindfulness

, 5 juli 2013

Dat mindfulness positieve effecten heeft op de psyche is inmiddels bekend, maar wat doet het met je lichaam? Zou mindfulness bijvoorbeeld lichamelijke klachten door stress kunnen verminderen? Tilburgse onderzoekers hebben hier onderzoek naar gedaan, met opmerkelijk effecten.

Het idee achter mindfulness is dat je meer in het hier-en-nu leeft en accepteert wat er in het hier-en-nu gebeurt; dat zou zorgen voor rust en een groter geluksgevoel. Maar wat het voor het lichaam doet, dat wilde onderzoeker Nyklíjek en collega’s graag weten.In totaal deden er 88 proefpersonen mee aan het onderzoek. De helft kreeg direct een mindfulness training, de andere helft stond op de wachtlijst en kreeg pas later dezelfde training. De bloeddruk, de hartslag en het cortisolniveau (stresshormoon) werden gemeten, daarna kregen ze stressvolle taken (zoals moeilijke rekensommen en voor de camera vertellen over slechte eigenschappen van zichzelf). Er werd op twee momenten gemeten; voor de training/wachtlijstperiode, en erna. Uit het onderzoek komt naar voren dat alleen de bloeddruk lager bleek van de proefpersonen die de mindfulness training hadden gedaan, ten opzichte van de proefpersonen die op wachtlijst stonden. Ook bleef hun bloeddruk lager tijdens stressvolle momenten. Er werden geen verschillen gemeten op de hartslag of het cortisolniveau. Dit hadden de onderzoekers wel verwacht en ze willen verder onderzoek doen. Een start naar de lichamelijke effecten van mindfulness lijkt met dit onderzoek gezet.

Bron: De Psycholoog 7/8 2013, onderzoek van Nyklíjek et al., in Health Psychology, 2013

foto: http://www.sxc.hu/photo/1395194


Dit bericht is geplaatst in: Algemeen, Onderzoek en weetjes, Therapie

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.