Home
Lachen is gezond!

Lachen is gezond!

, 16 september 2013

Smile

“Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!” Clown Bassie zei het al, maar lachen is ook echt gezond. Af en toe eens flink lachen is dus best een goed idee. Wanneer we lachen worden er in onze hersenen een aantal belangrijke stofjes aangemaakt: dopamine en endorfinen. Ze zorgen voor een blij en fijn gevoel, verdoven pijn en maken je gelukkig. Hoe harder en langer de lach, hoe meer van deze geluksstofjes.

Dopamine en endorfinen zorgen niet alleen voor een gelukzalig gevoel, ze verlagen ook je bloeddruk en hebben invloed op de aanwezigheid van stresshormonen in je bloed. Hierdoor verhoogt je weerstand en ben je minder vatbaar voor infecties. Dit is één van de redenen dat de CliniClowns bestaan en jonge zieke kinderen aan het lachen maken.

Slappe lach

Vroeger had je er waarschijnlijk vaker last van dan nu: de slappe lach. Niet meer kunnen stoppen met lachen, bijna door je benen zakken en in je broek plassen. Waarom gebeurt dat nu je volwassen bent eigenlijk bijna niet meer? Het antwoord ligt bij de zogenaamde spiegelneuronen, hersencellen die ervoor zorgen dat we gedrag van  anderen spiegelen. Ze komen in actie door wat we zien en horen. Gapen bijvoorbeeld is erg aanstekelijk, zelfs als je het alleen maar hoort. Door gedrag van een ander te imiteren laten we zien dat we sociaal zijn, een klein beetje voelen van wat de ander voelt en dus dat we meeleven. In de puberteit zijn onze reacties op de spiegelneuronen veel sterker dan op latere leeftijd, dus een ongecontroleerde lachbui bij het zien van je lachende vrienden is dan heel normaal.

Lachtherapie

Heb je een slecht humeur? Probeer dan eens expres te glimlachen. Je zult het niet meteen merken, maar ook dan beginnen je hersenen meteen met de productie van de geluksstofjes. Je lach hoeft dus niet eens echt te zijn om tóch effect te hebben op je stemming en gezondheid. Lachtherapie is een vorm van meditatie waarbij je leert om zomaar vrijuit te kunnen lachen. Je begint meestal rustig met een glimlach, waarna je hardop gaat lachen. Eerst is dat lastig, want er is niet echt een reden om zo hard te lachen. Maar naarmate je harder gaat lachen komen er ook meer dopamine en endorfinen vrij in je hersenen. Omdat je daar erg blij van wordt zal het lachen vanzelf helemaal echt zijn. Na zo’n flinke lachbui kan je er weer helemaal tegenaan, je lichaam is ontspannen en je hebt weer een heldere kijk op je dagelijkse zorgen. Niet eens zo’n slecht idee dus om lachtherapie eens te proberen. Voor wie dat een stapje te ver is: af en toe zomaar een glimlach op je gezicht toveren doet ook al wonderen!

Bronnen: gezondheidsnet.nl, scientias.nl

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1207721

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Therapie