Home
De kracht van een compliment; Top Tien Tips voor positief opvoeden

De kracht van een compliment; Top Tien Tips voor positief opvoeden

, 26 september 2013

Child

Van veters strikken, met manieren leren eten tot het puberen en ontdekken van de ups en downs in het leven. Alles omtrent opvoeding.  Iedere ouder wil het goed doen, wat kan ons daarbij helpen. Uit onderzoek via centrum Jeugd en Gezin te Tilburg, is gebleken dat complimenten hierbij waardevol kunnen zijn. Hierbij de Top  Tien Tips voor positief opvoeden:

1.   Goed voor jezelf zorgen.

Zorg goed voor jezelf. Zorg dat je iedere week een momentje voor jezelf creëert om te ontspannen of iets leuks te doen. Als je je goed voelt, ben je ook een leukere ouder voor je kind.

2.   Perfecte ouders bestaan niet.

Ieder kind is uniek. Ieder kind heeft zijn eigen momentjes waarop hij of zij weleens ongehoorzaam is, niet alle kinderen zijn op dezelfde leeftijd even ver.  Probeer je niet voor te doen als de perfecte ouder met grote verwachtingen omtrent je kind. Blijf jezelf en laat je kind ‘kind zijn’.

3.   Aandacht voor je kind.

Maak tijd voor je kind, ook bijvoorbeeld als deze graag iets aan je wil laten zien. Als het echt niet uitkomt geef je dit aan en spreek je af wanneer je wel tijd hebt. Het is belangrijk om je kind regelmatig gerichte aandacht te geven.

4.   Knuffelen.

Een kind wordt positief bekrachtigd wanneer je deze af en toe een knuffel of een aai over zijn of haar bol geeft. Doen dus!

5.   Kletsen met je kind.

Kinderen vinden het heerlijk om te praten, ook jonge kinderen die de taal nog niet beheersen. Vertel je kind bijvoorbeeld hoe je dag was.

6.   Complimentjes geven.

Wanneer je kind iets doet wat je waardeert, geef hem of haar dan meteen een heerlijk complimentje. ‘Wat goed dat je meteen doet wat ik je vraag’.

7.   Het goede voorbeeld geven.

Een kind kun je nieuwe dingen leren door het eerst voor te doen. Kinderen nemen al snel dingen over, praat zelf daarom bijvoorbeeld ook met ‘dankjewel’ of ‘alsjeblieft’.

8.   Afleiding.

Een kind is actief, zorg dat er altijd genoeg te doen is in en om huis. Dit hoeft geen extra geld te kosten, denk aan kartonnen dozen of oude kleding.

9.   Duidelijke afspraken maken.

Maak duidelijk dat je niet alles goed vindt. Maak in huis binnen het gezin duidelijk bespreekbaar wat de regeltjes zijn en waarom we ons daaraan moet houden.

10.  Rustig blijven.

Blijf altijd rustig, ook als kinderen niet luisteren. Geef duidelijk aan dat bepaald gedrag niet door de beugel kan en vertel welk gedrag je wel graag ziet. Geef een complimentje als ze dat ook doen. Als ze toch doorgaan, geef dan rustig aan welke gevolgen dat zou kunnen hebben.

 

 

Bron: Centrum Jeugd en Gezin te Tilburg

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1428223

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Tips