Home
Vraag uit de praktijk: mijn kind is hooggevoelig, waar moet ik op letten?

Vraag uit de praktijk: mijn kind is hooggevoelig, waar moet ik op letten?

, 18 september 2013

Mijn dochter van 8 jaar gaat elke dag met tegenzin naar school. Het schoolplein oplopen vindt ze eng en ze heeft een hekel aan de pauze. Ze heeft veel behoefte aan structuur en is erg van slag als iets anders gaat dan afgesproken. Ook is ze liever alleen dan met anderen. Ze is vaak verdrietig en zegt dat haar hoofd zo vol is. Mijn man en ik gingen naar de huisarts en hij dacht aan een vorm van autisme en stuurde ons door. Na veel onderzoek kon er geen diagnose worden gesteld en kregen wij te horen dat ze wellicht hoogsensitief is. Hoe kan ik haar het beste begeleiden?

Kinderen die hooggevoelig (ook wel hoogsensitief) zijn, kunnen heftig reageren op prikkels. Wat voor andere kinderen normale geluiden, kledingstoffen, geuren of emoties zijn, kunnen voor deze kinderen heel intens worden beleefd. Kinderen kunnen hierop verschillend reageren; het ene kind wordt heel stil, verdrietig en angstig, het andere kind gaat juist erg druk doen en is vaak boos. Het is door deze verschillende reactiepatronen lastig te (h)erkennen waardoor het probleemgedrag wordt veroorzaakt en hooggevoeligheid wordt vaak pas laat (h)erkend.

Waarom werd aan autisme gedacht?
De symptomen van hooggevoeligheid kunnen lijken op het gedrag en de problemen die worden gezien bij kinderen met een vorm van autisme; zij zijn ook gevoelig voor prikkels, hebben vaak ook veel behoefte aan structuur, vallen vaak buiten de groep en hun emotieregulatie verloopt anders dan bij andere kinderen. Echter, deze kinderen hebben vaak ook problemen met het inleven in anderen, terwijl kinderen met hooggevoeligheid hierin vaak erg goed zijn.

Goede eigenschappen van hooggevoeligheid
Hooggevoeligheid kent ook positieve bijkomstigheden en het is voor kinderen ook fijn om te leren dat zij bepaalde dingen beter kunnen dan andere kinderen. Ze voelen emoties van anderen vaak goed aan en kunnen hierdoor goed rekening houden met anderen. Als kinderen, als ze groter worden, leren hoe zij hun hooggevoeligheid kunnen inzetten, kan het hen in bepaalde situaties verder helpen dan anderen. Voor jongere kinderen is het helaas vaak enkel lastig om zo gevoelig te zijn. 

Leren filteren en afschermen
Kinderen die hooggevoelig zijn hebben het moeilijk omdat prikkels bij hen ongefilterd binnen komen. Jonge kinderen hebben hun omgeving nodig om als filter te fungeren, later kunnen zij zelf (deels) leren zich af te schermen voor storende prikkels. Een aantal tips voor ouders:

– Leg aan je kind uit dat iedereen een eigen emmertje heeft die de hele dag gevuld wordt en ’s nachts als je slaapt weer leeg raakt. Iedereen heeft een ander emmertje en die van kinderen die hooggevoelig zijn, is wat kleiner dan die van andere kinderen. Er zijn veel kinderen met een kleiner emmertje.

– Zorg voor een rustig begin van de dag. Een schoolplein is druk; kinderen rennen, schreeuwen en kunnen ineens tegen je aanlopen. Misschien helpt het net voor de bel, of juist al vroeg op school te zijn, zodat je kind niet het drukke schoolplein hoeft over te steken.

– Bespreek met de leerkracht wat je kind in de pauze kan doen. Misschien zijn er meer kinderen die liever op een hoekje van het schoolplein kletsen en iets rustigs doen, dan met de klas meedoen met voetballen. De leerkracht kan een buddy zoeken zodat je kind niet buiten de groep valt en leert dat ze niet de enige is die liever iets rustigs doet.

– Leer grenzen kennen voor ze over te gaan. Leer bij je kind, of jezelf signalen te herkennen wanneer je merkt dat het te veel gaat worden. Kinderen worden vaak rustiger door even een boekje te kijken, een koptelefoon op te doen (in de klas), of even tv te kijken.

– Doseer drukke momenten. Kinderen kunnen veel hebben, zolang ze gedoseerd prikkels binnen krijgen. Na een dag Efteling naar McDonalds klinkt leuk, maar kan net de druppel zijn waardoor je kind zich niet fijn voelt. Een volgende keer wil ze misschien niet meer naar de Efteling omdat ze herinnert dat ze zich daarna zo vervelend voelde.

kijk ook eens op: www.hooggevoelig.nl

bron foto: http://www.sxc.hu/photo/1017185

Dit bericht is geplaatst in: Kinderen, Tips

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.