Home
Keuzestress onder jongeren: oorzaak en advies

Keuzestress onder jongeren: oorzaak en advies

, 1 oktober 2013

klok

Bij jong zijn hoort het maken van keuzes die belangrijk zijn voor de rest van je toekomst. De afgelopen decennia lijken de keuzes die jongeren kunnen maken gegroeid en dit kan leiden tot keuzestress. Maar zijn de mogelijkheden wel eindeloos? Want wat is de invloed van de crisis op de keuzestress van jongeren? En wat is te doen aan keuzestress?

Keuzestress
Volgens Philippe Delespaul, hoogleraar Innovaties in de Geestelijke Gezondheidszorg aan de Universiteit Maastricht, raken veel jongeren gestrest doordat ze veel keuzes moeten maken die heel belangrijk zijn voor hun toekomst. Jongeren moeten kiezen voor een studierichting of voor werk in een bepaalde sector. Door de crisis kunnen de keuzes die jongeren maken, grote gevolgen hebben voor hun toekomst, en dit vergroot de al aanwezige stress. Kunnen hun ouders hun studie wel betalen? En vinden ze met de studie die ze leuk vinden, wel een baan? Kunnen ze met hun huidige baan wel een huis kopen?

De invloed op de ontwikkeling van psychiatrische problemen
Iedereen heeft een bepaalde kwetsbaarheid voor psychiatrische problemen; sommige jongeren hebben aanleg voor het ontwikkelen van depressies, anderen voor bijvoorbeeld angststoornissen. Stress vergroot de kans dat psychiatrie tot uiting komt. Dus als er meer keuzes te maken zijn en dit belangrijke keuzes zijn die extra stress veroorzaken, dan komen psychische problemen eerder tot uiting. Dit geldt voor een grote groep jongeren. Het aantal jongeren tot 18 jaar dat voor hulp aanklopt bij de GGZ, is sinds 2009 per jaar met ongeveer 8,5 procent gestegen. In totaal krijgen nu rond de 166 duizend jongeren psychische of psychiatrische hulp. Ook voor jongeren die al in behandeling zijn voor psychische problemen, kan keuzestress extra belastend zijn en het succes van hun behandeling in de weg staan.¹

De aanpak van keuzestress
Voor de aanpak van keuzestress is het van belang in te zien wat precies zorgt voor de stress. Voor de één is het de hoeveelheid aan keuzes/mogelijkheden, een ander heeft stress vanwege de mening van de omgeving over de keuzes, en er zijn ook mensen die vooral stress ervaren vanwege de gevolgen van de keuzes. Probeer voor jezelf op een rij te zetten  waardoor de stress bij jou wordt veroorzaakt, wat voors- en tegens zijn en wat jij zelf belangrijk vindt (ipv de omgeving). Sommige keuzes zijn niet in een dag besloten, probeer dan voor jezelf vaste momenten te kiezen waarop je over de keuze(s) nadenkt en praat erover met je omgeving. Zo blijft de keuze je niet de hele dag achtervolgen.

Kom je er evengoed niet uit, dan kan online behandeling misschien helpen. Vaak zijn een aantal sessies al voldoende en het kan grote problemen voorkomen als je op tijd hulp zoekt. Meld je eens vrijblijvend aan bij Licia online therapie.

¹ www.ad.nl 30-09-2013

foto: http://www.sxc.hu/photo/985578

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen, Kinderen, Tips, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.