Home
Onderzoek: Regelmatig slapen belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen

Onderzoek: Regelmatig slapen belangrijk om gedragsproblemen te voorkomen

, 16 oktober 2013

slapend beeld

Dat structuur goed is voor kinderen, dat was al langer bekend. Maar nu is door onderzoek van University College London onder meer dan 10.000 kinderen aangetoond dat onregelmatige slaaptijden zelfs de kans op gedragsproblemen kan vergroten.

Onderzoeker Yvonne Kelly en haar collega’s verzamelden bedtijden van meer dan 10.000 kinderen wanneer zij 3, 5 en 7 jaar oud waren. Op elk van deze drie meetmomenten vroegen zij ouders en leerkrachten vragenlijsten in te vullen over het gedrag van de kinderen. Kinderen die op onregelmatige tijden naar bed gingen, bleken vaker gedragsproblemen te hebben dan kinderen die steeds rond dezelfde tijd naar bed gingen. Hoe langer de periode van onregelmatige bedtijden aanhield, hoe groter de gedragsproblemen. Dus als een kind op één meetmoment op onregelmatige tijden sliep, dan was er een grotere kans op gedragsproblemen dan bij kinderen van dezelfde leeftijd die op regelmatige tijden sliepen. Als een kind op twee meetmomenten onregelmatig sliep (bijvoorbeeld op 3 en 5 jarige leeftijd) dan was de kans nog groter. Onregelmatige bedtijden op alle drie de meetmomenten (3,5 en 7 jaar), zorgden voor een nog hogere score op de gedragsproblemenschaal. Als de regelmaat van de bedtijden verbeterde, was er gelukkig ook een verbetering in het gedrag te zien.

​De onderzoekers denken dat onregelmatige bedtijden op verschillende manieren de kans op gedragsproblemen kunnen vergroten. Ze denken dat de biologische klok in de war raakt, en de kinderen een soort jetlag ervaren. Ook denken zij dat de gezonde ontwikkeling van het brein in gevaar komt door het onregelmatige slapen, en de ontwikkeling van het brein speelt ook een grote rol bij de ontwikkeling van gedragsproblemen.

De onderzoekers stellen in hun onderzoeksverslag ouders wel gerust door op te merken dat er veel factoren zijn die zorgen voor een gezonde ontwikkeling van het brein, en ouders zich geen zorgen hoeven te maken als hun kind soms onregelmatig slaapt.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Pediatrics

Bron: gezondheidsnet.nl 

Bron foto: http://www.sxc.hu/photo/1124575

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen, Kinderen, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.