Home
De eerste kus

De eerste kus

, 1 november 2013

love-couple-1427285-m

Is hij of zij nu de ware of niet? Een kus vertelt het ons en helpt daarna om die ware aan onze zijde te houden. Dat suggereert nieuw onderzoek van de universiteit van Oxford.

De kus is een universeel verschijnsel. En niet alleen wij mensen kussen er wat op los. Ook onder andere chimpansees en bonobo’s doen het. “En nog steeds weten we niet precies waarom het zo wijdverbreid is en welk doel het dient,” merkt onderzoeker Rafael Wlodarski op.

Om daar verandering in te brengen, verzamelden Wlodarski en zijn collega’s 900 volwassenen en legden ze vragenlijsten voor.  Hoe helpt een kus ons om te bepalen of de ander de ware is? Eerder onderzoek suggereerde dat we tijdens het zoenen heel veel aanwijzingen krijgen: we proeven en ruiken en pikken biologische aanwijzingen op die ons onder meer iets vertellen over de gezondheid van de ander. “Een partner kiezen en versieren is een ingewikkeld proces bij mensen,” weet onderzoeker Robin Dunbar. “Er komt een serie opdrachten bij kijken waarbij mensen zichzelf afvragen: zal ik dieper in deze relatie duiken of niet? We voelen ons in eerste instantie tot mensen aangetrokken door hun gezicht, lichaam en sociale voorkomen. Daarna gaan die opdrachten dieper en worden ze intiemer en dan komt de kus om de hoek kijken. De eerste kus is zeker voor vrouwen zeer belangrijk. Voor veel vrouwen (en voor minder mannen) kan die eerste kus het einde van de prille relatie zijn, of een aanmoediging om door te gaan.

De kus heeft meer functies, zo suggereert het onderzoek. Zo blijkt uit de studie dat vrouwen kussen belangrijker vinden in relaties die al enige tijd duren. Dat suggereert dat de kus ons ook helpt om relaties in stand te houden. Maar, zo stellen de onderzoekers, die functie van de kus is hoogstwaarschijnlijk ondergeschikt aan die andere functie van de kus: helpen in de zoektocht naar de ware.

Bron: www.nu.nl

Foto: www.sxc.hu/photo/1427285

Dit bericht is geplaatst in: Cijfers, Onderzoek en weetjes, Relaties