Home
Hulp voor psychische klachten: een taboe?

Hulp voor psychische klachten: een taboe?

, 6 november 2013

foto verkleind boom

Op het hebben van psychische klachten rust helaas nog steeds een taboe. Dit blijkt uit onderzoek van GGZ-kliniek U-center onder ruim duizend Nederlanders. In het onderzoek werd bekeken in hoeverre hulp wordt gezocht voor psychische klachten. De resultaten van het onderzoek laten zien dat bijna 20 procent van de Nederlanders met psychische klachten daarmee niet naar de huisarts gaat.

In het onderzoek werd bekeken wat de redenen zijn om geen hulp te zoeken. De belangrijkste reden om niet naar de huisarts te gaan, is omdat men denkt dat de klachten vanzelf weg gaan of dat de huisarts er toch geen raad mee zal weten. Maar ook schaamte speelt een rol bij het vermijden van de huisarts.

Voornamelijk in de groepen jongeren en 65-plussers wordt gedacht dat psychische klachten vanzelf overgaan. Voor veel jongeren speelt een gevoel van falen mee bij het toegeven dat er sprake is van psychische klachten. Onder 65-plussers speelt echter mee dat zij in een tijd zijn opgegroeid waarin er zogenaamd geen psychische problemen bestonden.

Het is wel zo dat over het algemeen geldt: hoe ouder men is, hoe minder men zich aantrekt van wat de omgeving vindt. Jongeren zijn meer bang voor wat de omgeving van de psychische klachten vindt dan ouderen. Ouderen zien psychische klachten ook minder snel als ‘falen’.

De onderzoekers bekeken ook op welke psychische klacht het grootste taboe ligt. Het blijkt dat men verslaving als grootste taboe beschouwd, gevolgd door angststoornissen, depressie en burnout. De resultaten laten ook zien dat mannen en vrouwen psychische klachten op een verschillende manier bekijken: bijna 25 procent van de mannen vindt dat hier een taboe op ligt, tegenover 14 procent van de vrouwen.

Vind jij ook het lastig om hulp te zoeken voor psychische klachten? Ligt de drempel daarvoor (te) hoog? Misschien kan online therapie jou wel helpen! Het is een laagdrempelige vorm van hulp waarbij je online contact hebt met je psycholoog. Meld je vrijblijvend aan via Licia Online Therapie: http://www.licia.nl/aanmelden

Bron: ggznieuws.nl

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1136463

Dit bericht is geplaatst in: Cijfers, Online Therapie