Home
Rouw in december: tips om de feestdagen door te komen

Rouw in december: tips om de feestdagen door te komen

, 17 december 2013

foto bericht 17dec resized

December is de maand met de feestdagen waar veel mensen naar uit kijken. Voor sommige mensen kan dit echter ook een moeilijke maand zijn vanwege het verlies van een dierbare. Tijdens de feestdagen kan je extra geconfronteerd worden met dit verlies en daardoor kijken sommige mensen erg op tegen deze maand.  Vooral als je iemand kort geleden hebt verloren, kan het zwaar zijn om de feestdagen door te komen. Maar ook mensen die al langer geleden een dierbare hebben verloren, kunnen er plotseling meer moeite mee hebben. Wellicht kunnen onderstaande tips helpen om de feestdagen dan toch door te komen:

Geef ruimte aan je emoties

Het  is heel normaal dat je tijdens de feestdagen extra emotioneel kan worden vanwege het verlies van een dierbare. Het is belangrijk dat je het verdriet toelaat in plaats van wegdrukt. Probeer ruimte te geven aan je emoties en bedenk wat kan helpen om hier vorm aan te geven.

Zoek steun bij anderen

Het is mogelijk dat je vooral behoefte hebt om alleen te zijn tijdens de feestdagen en soms kan ook fijn zijn om even niemand om je heen te hebben. Toch kan het dan juist ook helpen om extra steun van familie of vrienden te krijgen. Op die manier voorkom je dat je gevoel van eenzaamheid groter wordt. Het kan helpen om met anderen herinneringen op te halen en terug te denken aan degene die overleden is.

Voel geen verplichtingen

De feestdagen kunnen soms als verplicht aanvoelen en dit gevoel kan versterkt worden wanneer je ook nog eens erg verdrietig voelt. Voel je daarom niet verplicht om naar alle (familie)bijeenkomsten toe te gaan. Soms kan het helpen om even alleen te zijn als je dit nodig hebt. Wees niet te streng voor jezelf en doe datgene wat je nodig hebt.  

Nieuwe rituelen of tradities bedenken

Sommige mensen zullen het fijn vinden om vast te houden aan de oude tradities tijdens de feestdagen. Voor anderen kan dit juist extra moeilijk zijn. Bespreek daarom met je familie en/of vrienden welke tradities in stand gehouden en toegevoegd worden. Wellicht kan het helpen om een nieuwe traditie te bedenken om op die manier aandacht te besteden aan de overledene (bijvoorbeeld het graf bezoeken of een moment van stilte inplannen voor het kerstdiner). Wanneer geloof belangrijk voor je is, kan het onder andere helpen om naar een dienst in een kerk te gaan.

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1384767

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen, Tips