Home
Vrouwen met PTSS meer risico op gewichtstoename

Vrouwen met PTSS meer risico op gewichtstoename

, 5 december 2013

 

foto blog appel resized

Onderzoekers uit de Verenigde Staten hebben voor het eerst het verband tussen een post traumatische stressstoornis (PTSS) en overgewicht onderzocht. Een post traumatische stress stoornis is een aandoening die je kan ontwikkelen als gevolg van het meemaken van een traumatische gebeurtenis, zoals een verkrachting, overval of een verkeersongeval. Kenmerkend voor PTSS is herbeleving van het trauma (bijvoorbeeld door nachtmerries), vermijding van plekken die aan het trauma doen herinneren en verhoogde prikkelbaarheid (bijvoorbeeld slaap- en concentratieproblemen). Eén op de negen vrouwen zal ooit in haar leven een post traumatische stress stoornis ontwikkelen.

Het was al bekend dat mensen met PTSS een groter risico hebben om hart- en vaatziekten en diabetes te ontwikkelen. Ook was bekend dat vrouwen met PTSS vaker overgewicht en obesitas hebben. Het was echter nog niet duidelijk of overgewicht en obesitas gevolgen zijn van de PTSS symptomen. De onderzoekers hebben hierom de gegevens van bijna vijftigduizend vrouwen tussen de 22 en 44 jaar bekeken. Deze gegevens waren tussen 1989 en 2009 verzameld in een uitgebreid gezondheidsonderzoek. De deelnemers was gevraagd of ze een trauma hadden meegemaakt en of er sprake was van PTSS symptomen.

Vrouwen met een normaal gewicht die PTSS symptomen ontwikkelden, hadden 36 procent meer kans op overgewicht en obesitas dan vrouwen die geen PTSS symptomen hadden maar wel een trauma hadden meegemaakt. Het lijkt er dus op dat niet zozeer het trauma, maar de symptomen (bijvoorbeeld de nachtmerries en concentratieproblemen) achter  de gewichtstoename liggen. Het bleek ook dat het BMI van vrouwen die voorafgaand aan het onderzoek al PTSS hadden, meer steeg dan bij vrouwen zonder PTSS.

Hoe komt het precies dat PTSS tot gewichtstoename leidt? Onderzoekers hebben het antwoord op deze vraag nog niet kunnen vinden, maar vermoeden wel een aantal oorzaken. Het zou mogelijk kunnen zijn dat stress hormonen overactief raken waardoor de stofwisseling van slag raakt. Ook is het mogelijk dat een ongezond eetpatroon een manier is om met de stress om te gaan. Nieuw onderzoek zou moeten uitwijzen hoe dit verband precies in elkaar zit.

Bron: sciencedaily.com

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1097199

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Voeding, Wetenschap