Home
Onderzoek: Meer kans op depressie na fijne jeugd

Onderzoek: Meer kans op depressie na fijne jeugd

, 28 januari 2014

foto bericht

Mensen die een onbekommerde jeugd hebben gehad, lopen op latere leeftijd een groter risico dat ze na stress een depressie krijgen.

Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bekeken de gegevens van 1000 jongeren. Zij onderzochten de vraag hoe het kan dat de ene persoon na een stressvolle gebeurtenis wel in een depressie belandt en de ander niet. De resultaten laten zien dat mensen die een onbekommerde jeugd hebben gehad, op latere leeftijd een groter risico lopen dat ze na stress een depressie krijgen dan mensen die in hun jeugd al veel stress hebben meegemaakt.

Verklaring

De vraag is hoe dit precies kan. Onderzoeker Nederhof van het UMCG vertelt hierover: ”Als je je aanpast aan je vroege omgeving die stressvol is, ben je op latere leeftijd mentaal beter gewapend”, zegt Nederhof. ”Het lijkt er op dat die mensen van jongs af aan geprogrammeerd zijn om met stress om te kunnen gaan, net zoals een dier dat zich aanpast aan zijn leefomgeving.”

De uitkomsten van het onderzoek kunnen van belang zijn bij de beroepskeuze van iemand, stelt Nederhof. ”Het kan bijvoorbeeld verklaren waarom sommige politieagenten na grote onrust wel psychische problemen krijgen en anderen niet.” Ook bij de selectie van militairen voor een stressvolle missie in het buitenland zijn deze gegevens belangrijk. ”Sommige militairen komen met een posttraumatische stressstoornis terug, terwijl anderen daar geen last van hebben.”

De conclusie van het onderzoek: weinig stress in de kindertijd vergroot de kans om depressief te worden als iemand op oudere leeftijd wel veel stress meemaakt.

Bron: ggznieuws.nl

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1385005

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Onderzoek en weetjes, Wetenschap