Home
Vandaag is het Blue Monday!

Vandaag is het Blue Monday!

, 20 januari 2014

Boom

Vandaag is het Blue Monday, of ook wel: de meest deprimerende dag van het jaar. Heb je dus last van een slecht humeur en kruip je het liefst meteen je bed weer in? Waarschijnlijk ben je niet de enige vandaag!

Sinds 2005

In 2005 werd deze dag in januari, die elk jaar op een andere datum valt, voor het eerst genoemd in een Brits nieuwsbericht. Psycholoog Cliff Arnall maakte daarin bekend dat hij een formule had bedacht om de somberste dag van het jaar te berekenen; de dag waarop de meeste mensen zich neerslachtig en treurig voelen. Hij hield daarin rekening met factoren als het weer, mislukte goede voornemens en lage banksaldo’s na de dure decembermaand. In januari lijkt de lente of zomervakantie nog ver weg en de maandag is eigenlijk altijd een vervelende (werk)dag na een vrij weekend.

Kritiek

Natuurlijk maakte Arnall deze formule ook bekend en hoewel deze er wetenschappelijk uitziet kreeg hij meteen veel kritiek van collega-wetenschappers:

(W + (D – d)) x T^Q) / (M x Na)

Hierin staat W voor het weer, D voor de hoogte van iemands schulden, d geeft het inkomen weer en T de tijd die is verstreken sinds kerst. Met Q wordt aangeduid of goede voornemens zijn geslaagd of niet, M is een maat voor het motivatieniveau en Na de neiging om actie te ondernemen. Helaas kon Arnall zijn theorie niet onderbouwen met wetenschappelijk onderzoek; ook kon hij niet uitleggen hoe hij de ingewikkelde formule heeft samengesteld. Vandaar dus dat deskundigen de formule als ‘onzin’ bestempelden.

Stunt

Al snel ging het gerucht dat het nieuwsbericht over Blue Monday een grote publiciteitsstunt was van een reisorganisatie. Zij hoopten dat mensen door dit bericht meer zonvakanties gingen boeken om zichzelf op te vrolijken. Cliff Arnall zou een flink bedrag hebben verdiend door zijn naam aan de zogenaamde ‘wetenschappelijke’ formule te verbinden. Toen dit bekend werd besloot Arnalls werkgever, de universiteit van Cardiff, zich officieel van hem te distantiëren.

Opvallend is dat ondanks de berichten dat Blue Monday een verzonnen fenomeen lijkt, de term toch jaarlijks in de media terugkeert. Blijkbaar kunnen we ons allemaal best voorstellen dat vandaag de somberste dag van het jaar is, bewezen of niet.

Bron: Wikipedia.org, Scientias.nl

Foto: http://www.sxc.hu/photo/349438

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Onderzoek en weetjes