Home
Anorexia Nervosa, wat is dat precies?

Anorexia Nervosa, wat is dat precies?

, 17 maart 2014

Bestek

Anorexia Nervosa is een eetstoornis waar iedereen wel eens van heeft gehoord. Op televisie is veel aandacht voor patiënten die aan deze stoornis lijden, denk maar aan programma’s als Tot op Het Bot van BNN, of XXS van de KRO. Wat is dit eigenlijk voor stoornis? Dat meiden met anorexia heel mager zijn en zichzelf tóch dik vinden, dat weten de meesten wel. Maar wist je dat ook jongens dit kunnen hebben? En wat betekent de naam ‘Anorexia’ eigenlijk?

Betekenis

Anorexia Nervosa betekent letterlijk: gebrek aan eetlust door psychische (nerveuze) oorzaken. Deze naam is een beetje misleidend, want mensen met deze stoornis hebben helemaal geen gebrek aan eetlust. Net als jij en ik hebben zij honger als hun maag leeg is, maar ze onderdrukken dit hongergevoel zoveel mogelijk. Mensen die lijden aan Anorexia zijn voortdurend aan de lijn, omdat ze een onweerstaanbare drang hebben om af te vallen. Wanneer je wel eens een dieet hebt geprobeerd herken je het misschien wel: je telt de hele dag calorieën, weet precies wat je wel en niet mag eten en staat elke dag op de weegschaal. Voor iemand met anorexia is dit echter niet tijdelijk, want hoe groter het verloren gewicht, hoe groter ook de angst dat het er allemaal weer bijkomt. Je kunt je voorstellen dat een streng regime van weinig eten, en vaak ook veel bewegen, moeilijk vol te houden is. Sommige Anorexiapatiënten hebben dan ook last van eetbuien, waarbij ze in korte tijd heel veel eten. Kort na zo’n eetbui zijn ze zo wanhopig om de calorieën weer kwijt te raken dat ze gaan overgeven of laxeermiddelen gebruiken. Hoewel zij soms erg mager zijn, blijven ze zichzelf als ‘dik’ zien. Ze hebben dus een sterk vertekend lichaamsbeeld. Hierdoor, en uit angst om gedwongen aan te moeten komen, blijven ze vaak heel lang volhouden dat er niets met ze aan de hand is.

Oorzaak

In Nederland lijden ongeveer 5600 mensen aan Anorexia Nervosa en hoewel de ziekte ook bij mannen voor kan komen is 95% vrouw. Ieder jaar komen er in ons land 1300 jonge vrouwen met Anorexia bij. Ongeveer 45% van deze patiënten herstelt volledig van de eetstoornis, 30% verbetert gedeeltelijk en maar liefst 25% herstelt niet. Net als met andere psychische stoornissen is er ook voor Anorexia meer dan 1 oorzaak aan te wijzen. Verschillende factoren spelen een rol bij het ontstaan van de eetstoornis. Erfelijkheid speelt bijvoorbeeld een rol: wanneer Anorexia in je familie voorkomt is de kans groter dat jij er ook aanleg voor hebt. Ook wanneer je hele familie last heeft van overgewicht, is de kans groter dat je een eetstoornis ontwikkelt. Naast deze factoren spelen ook de werking van de hersenen, iemands opvoeding en zelfbeeld een rol.

Gevolg

Anorexia heeft veel gevolgen, zowel lichamelijk als sociaal. Vanwege het voortdurende lijnen zijn patiënten natuurlijk extreem mager. Hun lichaam is ondervoed, dus ze hebben veel last van vermoeidheid, duizeligheid en een lage lichaamstemperatuur. Bij vrouwen kan de menstruatiecyclus verstoord raken of helemaal stoppen, waardoor ze onvruchtbaar kunnen worden. Ook horen slaapproblemen, haaruitval en zelfs hartritmestoornissen bij de gevolgen van Anorexia. Doordat buitenstaanders hun lichaam heel anders zien dan zijzelf, voelen de meesten zich alleen en onbegrepen. Het komt vaak voor dat patiënten hun eetstoornis daardoor liever geheim houden. Op den duur zonderen ze zich steeds meer af van hun omgeving, omdat het plannen van maaltijden en beweging en het piekeren over hun gewicht al hun aandacht opeist.

Behandeling

Er zijn verschillende manieren om Anorexia Nervosa te behandelen. Van een opname in een kliniek tot creatieve therapie, er is veel mogelijk. Welke vorm van behandeling de juiste is verschilt per patiënt en hangt af van factoren als leeftijd, sociale situatie en ernst van de stoornis. Wanneer je vermoedt dat je een eetstoornis hebt, dan is het wellicht een goed idee om eens met je huisarts te gaan praten. Hij of zij weet welke mogelijkheden er zijn in je omgeving en kan je meteen doorverwijzen.

Bronnen: Stichting Anorexia en Boulima Nervosa, Proud2bme.nl

Foto: http://www.sxc.hu/photo/1437467

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Voeding