Home
Speeltijd voor volwassenen

Speeltijd voor volwassenen

, 10 maart 2014

Painting

Spelen alleen iets voor kinderen? Niet als het aan psychiater dr. Stuart Brown ligt, oprichter van The National Institute for Play in Californië. Actief spelen maakt ons niet alleen vrolijk en energiek, maar het lijkt ook noodzakelijk te zijn voor een gezonde cognitieve ontwikkeling, aldus Brown. Zijn onderzoek naar spelgedrag bij mensen en dieren heeft een verband laten zien tussen speelse activiteiten en succes later in het leven. Maar, zo stelt hij, spel is niet alleen belangrijk voor onze vroege ontwikkeling, maar ook later in het leven. Het laat ons beter voelen, maakt ons flexibel en creatief.

In de puberteit stoppen we massaal met spelen, schaamte en het gevoel dat we onze tijd efficiënt en nuttig moeten gebruiken zijn de boosdoeners. ‘Spel deprivatie’ zoals Brown het verlies van spelgedrag noemt, heeft grote gevolgen. Zo vindt hij dat volwassenen die niet vaak spelen zich vaak vreugdeloos, werk verslaaft en, in hun kern, depressief voelen. Of de gevolgen zo groot zijn, is nog niet goed onderzocht. Maar tot die tijd biedt het in ieder geval een legitieme reden om weer eens onbezorgd plezier te maken.

Maar hoe starten we dit weer op? Daar heeft Brown wat trucjes voor: denk terug aan wat je als kind graag deed en zet je schaamte opzij. Hield je van bomen klimmen? Neem een proefles bij een klimmuur. Hield je van schilderen, koop wat verf en start met kliederen…

Geniet!

Bron: http://www.psychologies.co.uk/self/the-psychology-of-adult-playtime.html
Bron foto: http://www.sxc.hu/photo/1424212

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen