Home
Tips voor een goede ruzie

Tips voor een goede ruzie

, 8 april 2014

Schaak paarden

Het is volstrekt normaal om af en toe eens flinke ruzie te maken met je partner. Sterker nog; het uitpraten van zo’n ruzie kan je relatie zelfs versterken. Het is hierbij alleen wel van belang dat het conflict niet uit de hand gaat lopen. Met andere woorden, dat je naar elkaar blijft luisteren, een andere opvatting kan accepteren en elkaar laat uitspreken. Maar dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan… Hierbij een aantal bekende valkuilen op een rijtje, inclusief tips om ze te voorkomen.

Kritiek: Een veel voorkomende fout is dat je in de hitte van de strijd je partners karakter gaat bekritiseren in plaats van het gedrag dat je stoort. Stel, je partner ruimt nooit zijn/haar spullen op, een veelvoorkomende manier om dit aankaarten gebeurt in de trant van: ‘Waarom laat je alles rondslingeren, je bent zo lui!’  Met het gevolg dat je partner in de verdediging schiet en in dezelfde toon iets soortgelijks gaat terug zeggen. Het tegengif voor kritiek is om te klagen zonder je partner iets te verwijten. Met andere woorden, het probleem aan te kaarten vanuit de ‘ik’ vorm. Om bij dit voorbeeld te blijven is het dan ook beter om te zeggen: ‘Ik word erg gestrest van een rommelige woonkamer, het maakt me onrustig en zorgt ervoor dat ik me minder kan ontspannen. Ik zou het daarom erg waarderen als je je best wilt doen om je spullen op te ruimen zodat de woonkamer opgeruimd blijft.’

Generaliseren: Wanneer je je al tijden stoort aan het gedrag van je partner moet je ervoor waken dat je de situatie niet groter maakt dan het is. Vermijd dus woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ en probeer bij de specifieke situatie te blijven.

Minachting: Dit zijn opmerkingen die voorkomen uit een gevoel van ervaren superioriteit, zoals sarcasme, cynisme, schelden, met de ogen rollen, spot of vijandige humor. Zodra één van de twee begint met minachtende opmerkingen is het einde van het conflict al snel zoek. Daarnaast kan het schadelijk zijn voor je relatie omdat lelijke opmerkingen niet snel worden vergeten. Een voor de hand liggende tip is dan ook om altijd respectvol te blijven naar je partner en om je voor een minachtende opmerking altijd te verontschuldigen.

Verdediging: Het is soms lastig om toe te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan in de ogen van je partner, vooral als je het eigenlijk niet met hem/haar eens bent. Pas er alleen wel voor op dat je als reactie in de verdediging schiet. Waarschijnlijk zal het je partner stimuleren om nog meer voorbeelden aan te halen om je duidelijk te maken dat hij/zij deze situatie vervelend vindt. Probeer daarom juist open te staan voor de opvatting van je partner, probeer te begrijpen waar zijn/haar irritatie vandaan komt en – het belangrijkste – durf je excuses te maken indien dat nodig is.

Vermijden: Dit houdt in dat je niet ingaat op het irritatiepunt van je partner, maar weigert inhoudelijk te reageren. Dit gebeurt vaak wanneer je je overweldigd voelt. Als dit vaak gebeurt kan dat schadelijk zijn voor je relatie. De irritatiepunten kunnen zo namelijk niet worden uitgesproken, waardoor het risico ontstaat dat je uit elkaar gaat groeien. Oefen erin je partner te laten weten hoe je je voelt en geef aan dat je tijd nodig hebt om over zijn/haar kritiek na te denken alvorens je kunt reageren. Reageer vervolgens op de discussie wanneer je je minder overweldigd voelt.

Heb je het idee dat bovenstaande tips niet voldoende voor je zijn om de conflicten tussen jou en je partner op te lossen? Bekijk dan eens onze website (www.licia.nl) en onderzoek of online therapie iets voor jou of jullie is.

Bron: http://psychologies.co.uk/love/life-lab-experiment-love-2.html
Bron foto: http://www.freeimages.com/photo/1360662

Dit bericht is geplaatst in: Relaties, Tips