Home
Online zelf-diagnostiek? Een app die bepaalt of jouw kind autistisch is

Online zelf-diagnostiek? Een app die bepaalt of jouw kind autistisch is

, 28 mei 2014

verdriet meisje

Onderzoek naar autisme is complex. De diagnose kent veel overlap met andere diagnoses zoals ADHD en angststoornissen en alleen experts mogen na een lange studie de diagnose stellen. Wetenschappers hebben nu een app gemaakt om deze complexe diagnostiek over te nemen. Ze beweren dat het net zo nauwkeurig meet als de experts. Wat vindt een expert hiervan? Peter Vermeulen van het kennis- en ondersteuningscentrum Autisme Centraal kijkt kritisch naar de moderne vorm van diagnosestellen. Worden experts overbodig? Is diagnostiek te automatiseren?

Volgens autisme-expert Peter Vermeulen is de app van Duke University een reactie op de populariteit van autisme. Er zijn al veel apps, vooral gericht op behandeling. Vermeulen vindt ze weinig relevant; iemand met autisme moet deze wel kunnen begrijpen en daar gaat het nu vaak mis. De ontwikkeling van relevante apps staat volgens hem echt nog in de kinderschoenen, al sluit hij relevante ontwikkelingen in de toekomst niet uit.

Interpretatie
De app van de wetenschappers is volgens ‘Science Daily’ gebaseerd op drie gedragstests.
test 1. Gemeten wordt hoe de aandacht van een kind is gefixeerd op een speelgoedje dat zich links van hem bevindt. Daarna wordt de reactietijd gemeten van het verleggen van de aandacht als rechts een speelgoedje gaat bewegen.
test 2. Een eventuele vertraging in de reactiesnelheid wordt in kaart gebracht wanneer een speelgoedje voor het kind door bewogen wordt.
test 3. Een arts rolt een bal naar het kind en kijkt of het kind oogcontact maakt.

Bij de app neemt een arts* nog steeds de tests af, maar een computer neemt de interpreterende rol over.

Vermeulen geeft aan dat het onderzoek met de app te simpel is; ook het gedrag moet worden geïnterpreteerd. In welke setting het onderzoek wordt afgenomen speelt mee en ook moet je het kind al wat beter kennen en het contact aanvoelen. Vermeulen geeft aan dat de app wel als technische ondersteuning kan dienen, maar nog zeker geen vervanging kan zijn. Echt een meerwaarde ziet hij niet. De app kan afwijkend gedrag signaleren, al kan dat verklaard worden door veel meer dan autisme, bijvoorbeeld door problemen met de intelligentie, het zicht of de motoriek. Het gevaar is om signaleren verkeerd te interpreteren. Veel mensen die deze app-test zouden doen scoren hoog voor autisme, maar dan is zeer niet te stellen dat al deze mensen autisme hebben. Als de app-test niet goed begeleid wordt, kunnen mensen onnodig zorgen ontwikkelen.

Vermeulen sluit niet uit dat apps in de toekomst nuttig kunnen zijn. “Zowel op het vlak van diagnose als behandeling is er op lange termijn veel potentieel. Maar op dit moment staan ze nog in de kinderschoenen. Ik denk niet dat men ooit een test zal vinden die in één app of in een korte tijd autisme kan diagnosticeren. Het gedrag van mensen is té complex om dat even door een app te laten analyseren. Een app zal wel een rol kunnen spelen om signalen aan te geven, maar steeds onder begeleiding van een arts. Want de techniek kan ver gaan, maar voor het interpreteren van gedrag zijn nog altijd mensen nodig.”

* voor ‘arts’ kan ook een daarvoor opgeleide psycholoog of andere autisme-expert worden gelezen.

Bron: ggznieuws.nl
Bron foto: http://www.sxc.hu/photo/821335

Dit bericht is geplaatst in: Kinderen, Online Therapie, Therapie, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.