Home
Mobieltje echt een nieuwe verslaving onder jongeren?

Mobieltje echt een nieuwe verslaving onder jongeren?

, 11 juni 2014

gebroken glas

De lange stoet fietsende scholieren in de ochtend en middag lijkt al decennia te bestaan. Sinds een aantal jaar is dat beeld duidelijk veranderd; de ene hand nog aan het stuur, in de andere het mobieltje. De jongeren lijken de hele dag met hun smartphone bezig.  Is er sprake van verslaving?

De universiteit van Maastricht deed onderzoek naar het mobiele telefoongedrag van jongeren tot 21 jaar. Uit de eerste resultaten blijkt dat meer dan 70 procent van de Nederlandse jongeren telefoongedrag vertoont dat overeenkomt met een verslaving. Als ze langer dan een paar uur zonder hun geliefde mobieltje moeten doorbrengen, krijgen zij klassieke afkickverschijnselen zoals gezien wordt bij een drugs-, alcohol- of gokverslaving. Ook blijkt dat in hun lichaam bij de afwezigheid van een mobieltje echte ontwenningsverschijnselen optreden, zoals gezien wordt bij een ernstig nicotinegebrek bij een rookverslaving. Nu is de heftige reactie als er iets mis is met hun mobiel beter te begrijpen.

Jeroen Franssen, leidde het onderzoek en spreekt van een duizelingwekkend groot aantal en ziet hierin een boodschap; “Het probleem wordt erkend en er kan nu doelmatig en efficiënt naar een oplossing worden gezocht.” In te denken is dat de heftige drang naar het mobieltje kan leiden tot problemen met school, sociale contacten, en de ontwikkeling van het zelfbeeld.

De resultaten leidden tot verder onderzoek, in samenwerking met Amerikaanse en Britse collega’s, naar vormen van effectieve en passende behandeling. In Groot-Brittannië en Amerika kunnen jongeren al terecht in speciale instellingen voor het behandelen van deze vorm van verslaving.

Mocht je als ouder dit bericht lezen en hulp nodig hebben bij de aanpak van je ‘verslaafde’ jongere? Licia.nl kan je verder helpen bij vragen over de opvoeding.

Lees hier alvast een aantal tips over beeldschermtijd.

Het hele onderzoek is terug te lezen op Simonlyvergelijken.net

Bron foto: http://www.freeimages.com/photo/1006530

Dit bericht is geplaatst in: Cijfers, Kinderen, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.