Home
Getrouwd? Grote kans dat je niet wilt afvallen.. Of toch wel?

Getrouwd? Grote kans dat je niet wilt afvallen.. Of toch wel?

, 2 juli 2014

cupcake

Je bent al langere tijd te zwaar en elk jaar komt er ook weer een paar kilo bij.. Heb je besloten er wat aan te doen, maar lukt dit niet? Wees gerust, de helft van de mensen met overgewicht wil graag afvallen, maar veel van hen vinden niet te juiste weg. Dat stellen onderzoekers van het NIVEL en de VU. Zij komen met redenen waarom die weg naar hulpverlening zo hobbelig is, en met een plan hoe deze weg te versnellen.

Niet verwonderlijk, willen de meeste mensen zonder hulp van anderen afvallen. Er is ook een groep die weet dat hun overgewicht ongezond is en weet dat er wat moet gebeuren, maar die hier (nog) niet aan toe is. Preventieprogramma’s van obesitas (fors overgewicht) zouden op deze verschillende instellingen moeten inspelen, komt naar voren uit het onderzoek. Door goed aan te sluiten bij de redenen van de wens om af te willen vallen, of de redenen om dit (nog) niet te doen, is volgens de onderzoekers de kans van slagen van het hulpverlening groter. En hoe zwaarder mensen zijn, hoe groter de gezondheidsrisico’s, dus het is goed om vroeg in te spelen op overgewicht.

Eerste hulp bij afvallen

Iedereen weet wel dat obesitas en overgewicht de kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en andere bijkomende ziekten vergroot en dat hulp bij afvallen een goed idee is. Toch blijkt uit het onderzoek dat veel mensen met overgewicht hulp bij afvallen vooral aanraden aan anderen, niet aan zichzelf. Het is maar een kleine groep die met hulp van een professional wil proberen af te vallen. Vaak hebben deze mensen al een slechte gezondheid (in ieder geval ervaren ze gezondheidsproblemen). Het is voor te stellen dat deze groep geen andere uitweg meer ziet. Zonde, als je bedenkt dat de gezondheidsproblemen voorkomen hadden kunnen worden. Een diëtist of psycholoog kan eerste hulp bieden en zorgen dat je daarna zelfstandig aan de slag kunt. Maar dan moet je wel het idee hebben dat zij jou ook echt verder kunnen helpen.

‘Ik weet wel wat ik moet doen…’

Wat maakt dat de stap naar hulpverlening blijkbaar groot is? Er zijn meerdere redenen, zo stellen de onderzoekers. Vaak zijn het de lager, getrouwde mensen, mensen  die geen idee hebben wat hun gewicht is en mensen die een slechte indruk hebben van de hulpverlening. ‘Zo’n diëtist hoeft mij niet te vertellen van gezond eten is’ , ‘een psycholoog haalt zeker mijn slechte jeugd erbij’. Het zijn de mensen die slecht geïnformeerd zijn, zich niet aangesproken voelen in reclames over gezonde leefstijl en/of mensen die geen druk ervaren iets aan hun lichaamsgewicht te doen (bijvoorbeeld vanuit hun partner), die moeilijk in beweging komen om aan hun lichaamsgewicht te werken. Hierin ligt de sleutel naar succes voor de hulpverleners. Zij dienen aan te sluiten bij wat mensen met overgewicht of obesitas willen horen, of juist wat zij niet willen horen, maar hen wakker schudt omdat zij zich aangesproken voelen. Hulpverlening dient eerst naar de weerstand te kijken en deze bespreekbaar te maken, voordat er tips en trucs worden gegeven. Een vertrouwenspersoon zoals een huisarts die samenwerkt met een psycholoog of diëtist kan een eerste stap zijn. 

Is de stap naar de huisarts of een diëtist toch (nog) te groot? Wil je zonder dat de omgeving er vanaf weet werken aan je gewicht? Dan zou online therapie van Licia voor het aanpakken van overgewicht of andere eetproblemen je kunnen helpen. Dit blog over het onder controle krijgen van de hongergevoel kan ook interessant voor je zijn.

Bron: gezondheidsnet.nl

Bron foto: http://www.sxc.hu/photo/1430286

Dit bericht is geplaatst in: Online Therapie, Tips, Voeding, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.