Home
Liefdesverdriet bij kinderen en pubers

Liefdesverdriet bij kinderen en pubers

, 9 juli 2014

meisjes steunen

Esmée (4) is verliefd op de juf en later wil ze met haar trouwen. Zus Tessa (7) heeft al drie jaar verkering met buurjongen Wout; ze voetballen samen. Hun oudere broer David (14) is verliefd op Eline en hij is al weken boos; ze heeft al verkering met Koen. Hij haalt slechte cijfers op school is thuis is hij opstandig. Wat is verliefdheid en hoe verschilt het per leeftijdsfase? En hoe ga je als ouder om met een kind met liefdesverdriet?

Net als bij volwassenen kunnen kinderen heftige emoties ervaren bij verliefdheid. De betekenis van de gevoelens is anders, maar bij iedereen komt hetzelfde stofje vrij; dopamine. Dit zorgt voor een gelukkig gevoel, maar het kan verslavend werken. Het lichaam heeft er namelijk steeds meer van nodig om hetzelfde gevoel te ervaren. Daarom willen verliefde mensen zo graag bij de ander zijn; om het ‘tekort’ aan dopamine bij te vullen. Voor sommigen kan dit een obsessie zijn en het ‘tekort’ kan somberheid met zich meebrengen. Onbeantwoorde verliefdheid heeft dus effect in de hormoonhuishouding.

Of kinderen en pubers verliefd worden heeft te maken met verschillende factoren. Eigenlijk werkt dit hetzelfde als bij volwassenen; de omgeving stimuleert, het delen van dezelfde interesses versterkt en het voldoen aan een ideaalbeeld vergroot de kans op een echte verliefdheid.

Verliefde kleuters en jonge kinderen
Kleuters kunnen verliefd worden op de meester of juf. Verliefdheid heeft op deze leeftijd meer te maken met een gevoel van genegenheid. De behoefte van lichamelijke intimiteit is dan vaak nog helemaal niet aan de orde. Samen spelen kan voldoende zijn. Als het wel gebeurt, is dit vaak door aanmoediging van de omgeving; ‘geef elkaar maar een kusje!’. Kinderen kunnen erg verdrietig worden als degene op wie ze verliefd zijn er niet is. Ouders kunnen helpen door samen te zoeken naar andere activiteiten waar de kinderen blij van worden. Soms helpt een foto van degene of het maken van een bord waarop de dagen kunnen worden afgeteld tot ze degene weer zien. Zo krijgen kleuters grip op hun gevoel. Het is vooral belangrijk hun gevoel niet te verkleinen; kleuters kunnen echt verdriet ervaren door het gemis van de ander, ook al is het in de ogen van de volwassenen geen echte verliefdheid. Neem de gevoelens van je kind altijd serieus!
Het gedrag van kleuters en jonge kinderen die verliefd zijn, kan erg uiteen lopen. Als je kind zich anders gedraagt dan anders, is dat al een teken dat er iets speelt in het hoofdje, soms zonder dat zij zich er zelf van bewust zijn.
Signalen kunnen zijn:
– springerig en druk zijn
– veel praten
– opstandig en bozig doen
– niet meer met andere kinderen willen spelen, of zich helemaal afsluiten voor vriendjes

Verliefde pubers
Vooral in de puberteit kan een verliefdheid een heftige ervaring zijn. Dit komt doordat door de ontwikkeling van de geslachtshormonen de kinderen heel gevoelig zijn voor dopamine.  Het kan echt een kick geven, maar als de verliefdheid niet wordt beantwoord, kan het heel heftig mis gaan in gevoelswereld van de puber. Dit komt mede doordat pubers niet kunnen overzien dat heftige gevoelens van verdriet vanzelf uitdoven, na een week of zes. Het is de taak van ouders om hun kinderen op te vangen. Laat ze verdrietig zijn, benoem dat je ziet dat ze het moeilijk hebben en vindt een moment om samen te praten over hoe dit gevoel ook weer zal afnemen. Nog beter is om tijdens de verliefdheid, en ervoor, al het goede voorbeeld te geven. Zo ontwikkelen pubers een gezonde visie op verliefdheid en hoe met die gevoelens om te gaan. (kijk ook eens bij het blog over praten met je puber over seks). Wederom; neem het gevoel serieus. Het kan als ouder moeilijk zijn je kind zo verdrietig te zien, en houdt dan zelf in het achterhoofd dat je kind veel leert van het zelf verwerken van verdriet.
Signalen voor verliefdheid kunnen zijn:
– afsluiting voor de omgeving
– dromerig, stil en afgeleid zijn
– opstandig zijn in het directe contact (lichamelijk geprikkeld)
– opvallend bezig zijn met het uiterlijk
– verminderde eetlust

 

Bron: www.jmouders.nl
Bron foto: http://www.freeimages.com/photo/1174716

Dit bericht is geplaatst in: Kinderen, Relaties, Tips

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.