Home
Social media leiden bij meisjes sneller tot depressie

Social media leiden bij meisjes sneller tot depressie

, 18 juli 2014

keyboard

Als je meisjes zou vragen waarom ze facebook gebruiken, zeggen ze waarschijnlijk dat ze het leuk vinden om foto’s van anderen te zien en te chatten. Uit onderzoek blijkt het net iets anders te liggen; meisjes tussen 9 en 11 jaar willen feedback van zichzelf. Het gevaar daarbij is dat negatieve reacties grote invloed kunnen hebben op het zelfbeeld. Dit blijkt uit onderzoek naar social media aan de Murdoch University onder 1819 jongens en meisjes.

De Australische onderzoekers stelden vast dat meisjes in sociale netwerken meer in de gaten gehouden worden en meer negatieve reacties krijgen dan jongens (of meisjes die niet aan social media doen). Het onderzoek laat daarbij voorzichtig zien dat social media voor jongens vooral vermaak kan zijn, maar een negatieve impact dreigt te hebben voor meisjes. Jongens die veel social media gebruiken, blijken vanuit het onderzoek een hoger zelfbeeld te hebben dan meisjes die veel berichten posten. Het gebruik leidt bij jongens vaak tot een sterker gevoel van sociale competentie, terwijl het bij meisjes tot een verlaging van het gevoel van eigenwaarde kan leiden. Een opvallend verschil!

Het is voor jongeren lastig om de gecreëerde profielen te onderscheiden van de werkelijkheid, terwijl bijna iedereen op zijn profiel alleen de leukste dingen plaatst. Jongeren kennen hun eigen zwaktes of onzekerheden wel, maar vergeten dat de anderen met het ogenschijnlijk perfecte profiel deze ook heeft, alleen niet online zet. Het onderzoek toont aan dat naarmate jongeren meer tijd investeren in social media, zij een meer onrealistisch beeld krijgen van anderen. Bij meisjes kan dit leiden tot somberheid, een laag zelfbeeld en zelfs een depressie.

Het is voor de jongeren belangrijk inzicht te krijgen in hun denkwijzen naar aanleiding van de social media. Hierin ligt een belangrijke taak voor ouders. Je kunt als ouder veel problemen voorkomen voor je kind, als je in gesprek gaat over de social media; wat vindt je kind van foto’s van anderen? Wat denkt je kind dat de ander met de foto wil laten zien? Zou de ander het altijd zo leuk hebben, of weet je ook wat de ander onzeker maakt? Met deze vragen kun je je kind helpen een realistisch(er) beeld te ontwikkelen over zichzelf, en de ander.

Merk je dat je kind evengoed klachten heeft van somberheid, of heb je als ouder hulp nodig in de opvoeding en begeleiding van je puber? Online therapie kan een simpele stap zijn naar een belangrijke oplossing.

Bron: www.ggznieuws.nl
Bron foto: http://www.freeimages.com/photo/1260787

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Kinderen, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.