Home
Stress leidt tot gewichtstoename

Stress leidt tot gewichtstoename

, 21 juli 2014

HamburgerVrouwen opgelet: uit een recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat stress ervoor kan zorgen dat de stofwisseling vertraagt. Het lichaam verbrandt dan minder calorieën en slaat dus meer vet op, wat uiteindelijk leidt tot gewichtstoename.

Er was al voldoende reden om stress te vermijden, zo konden we eerder op dit blog al lezen wat gevolgen zijn van langdurige stress: een verlaagde weerstand bijvoorbeeld en een hoger risico op hart- en vaatziekten. Nu is dus ook bekend dat het de kans op overgewicht bij vrouwen vergroot.

Voor dit onderzoek werden 58 vrouwen uitgenodigd om twee keer een stevige maaltijd te komen eten. Beide maaltijden bevatten veel calorieën, maar verschilden wel op een belangrijk punt van elkaar: de ene maaltijd bevatte veel verzadigd vet terwijl er in de andere maaltijd juist meer onverzadigd vet zat. Verzadigd vet is ongezonder dat onverzadigd vet en zorgt voor een hoger risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

De wetenschappers vergeleken de hoeveelheid stress die de vrouwen de dag voor de maaltijd hadden ervaren en onderzochten ook het metabolisme van iedere deelnemer. Hen was dus na een aantal uur bekend hoeveel van de genuttigde calorieën uiteindelijk door de vrouwen was verbrand. Vrouwen die voor de maaltijd een stressvolle dag hadden gehad, verbrandden 104 calorieën minder dan de vrouwen die geen stress voelden. Ook hadden zij meer insuline in hun bloed, een hormoon dat er onder andere voor zorgt dat energie wordt opgeslagen als vet. Er was weinig verschil tussen beide maaltijden, dus ook na de gezondere variant werden door de vrouwen minder calorieën verbrand.

Mocht je dus veel last hebben van stress, let er dan goed op dat je gezond blijft eten en dat je ernaast ook voldoende beweegt. Je stofwisseling werkt immers trager dan wanneer je ontspannen bent, dus het is belangrijk om juist in zo’n periode te kiezen voor gezonde producten. Heb je veel stress en vind je het lastig om daar zelf iets aan te doen? Misschien is het een goed idee om professionele hulp te zoeken.

 

Bronnen: Gezondheidsnet.nlBiological Psychiatry

Foto: http://www.freeimages.com/photo/1091709

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Voeding