Home
Cliënten vertellen: online psycholoog helpt bij traumaverwerking

Cliënten vertellen: online psycholoog helpt bij traumaverwerking

, 23 september 2014

Een ingrijpende gebeurtenis in je leven kan heftige gevolgen hebben. Dit kan een inbraak zijn, aanranding, een verkeersongeval, maar ook bijvoorbeeld het verliezen van je baan of een echtscheiding. Het verwerken van een trauma is hard werken en het kan zijn dat dit je niet alleen lukt. Zo merkte ook Menno (42) dat hij vastliep in de verwerking van zijn traumatische ervaring, een verkeersongeval.

„Ik voelde me onrustig en schrikachtig”

Menno heeft een heftig verkeersongeval meegemaakt waarbij hij wonder boven wonder zonder kleerscheuren vanaf kwam. „Ik reed op een 80 kilometer weg toen er opeens een tegenligger aankwam die een vrachtwagen aan het inhalen was. Ik moest uitwijken en kwam in de berm terecht. Van schrik stuurde ik snel terug waardoor ik rondspinde en achterstevoren kwam te staan in de tegenoverliggende berm. Gelukkig kwam er geen verkeer van de andere kant aan, anders was het vast heel anders afgelopen”. Menno was in eerste instantie vooral heel blij dat hij er geen ernstige verwondingen aan over had gehouden. Toch voelde hij zich niet prettig. „Eerst wist ik niet zo goed waar dat onrustige en schrikachtige gevoel vandaan kwam. Tot ik in de auto zat en hard moest remmen. Mijn hartslag vloog omhoog en het zweet brak me uit. Blijkbaar had het ongeluk toch meer effect op me dan ik dacht. Ik had ook al weken moeite met slapen en in mijn dromen herbeleefde ik het ongeluk steeds. Ik merkte dat ik autorijden ook begon te vermijden. Toen besloot ik dat ik er maar eens iets aan moest gaan doen. Omdat ik de stap naar een psycholoog eigenlijk wat te groot vond, ben ik op internet gaan zoeken. Zo kwam ik bij Licia online therapie terecht.”

Schrijftherapie voor traumaverwerking

In de behandeling bij traumaverwerking wordt voornamelijk gebruik gemaakt van schrijftherapie. Door jezelf herhaaldelijk bloot te stellen aan datgene wat je hebt meegemaakt, geef je jezelf de kans om dit te verwerken. Hierna wordt er gekeken wat voor invloed het trauma nu nog op je gedachten en gevoel heeft. „Ik ben begonnen met schrijven over het ongeluk. In de eerste opdrachten moest ik schrijven alsof ik het opnieuw mee maakte. Natuurlijk was dit heel heftig, maar al snel ging me dit gemakkelijker af. Hierna ging ik over naar het schrijven in de verleden tijd en vanuit een ander perspectief. Zo heb ik geschreven alsof een vriend van me dit heeft meegemaakt en hem geadviseerd hoe hij anders naar de gebeurtenis aan kan kijken. Dit heeft me enorm geholpen om met meer afstand en rationaliteit naar het ongeluk te kunnen kijken.”

Van negatieve gedachten naar helpende gedachten

Naast schrijftherapie wordt er ook gekeken naar de gedachten die je hebt over de traumatische ervaring en over jezelf. Misschien heb je bepaalde negatieve gedachten gekregen over jezelf door de gebeurtenis. In de behandeling nemen we deze gedachten onder de loep en kijken we of je deze kunt vervangen door positieve, helpende gedachten. Menno had minder last van negatieve gedachten. „Het enige wat ik merkte, was ik twijfelde aan mijn rijvaardigheid. Maar ik kon deze gedachten vrij gemakkelijk veranderen in de helpende gedachte dat dit ongeluk niet mijn fout was en ik eigenlijk heel goed had gehandeld.”

Zelf hulp nodig?

Heb je zelf een traumatische ervaring meegemaakt en kun je wel wat hulp gebruiken bij de traumaverwerking? Lees dan meer over traumaverwerking en de behandeling hiervan en bekijk of dit je aanspreekt. Je kunt je natuurlijk ook vrijblijvend aanmelden bij Licia online therapie.

Dit bericht is geplaatst in: Cliënten vertellen, Online Therapie, Therapie

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.