Home
Kans op depressie kleiner bij beweging

Kans op depressie kleiner bij beweging

, 27 oktober 2014

Uit een recent gepubliceerd onderzoek is gebleken dat regelmatig bewegen niet alleen goed is voor je lichamelijke gezondheid. Wanneer je veel beweegt verklein je namelijk ook de kans op depressieve klachten. 

Voor een groot onderzoek, uitgevoerd in Groot-Brittannië, volgden wetenschappers vijftig jaar lang een steekproef van alle inwoners geboren in dezelfde week in maart  1958. Onderzoekers die meer wilden weten over de samenhang tussen beweging en depressie hebben daarover bij elfduizend personen uit deze steekproef informatie verzameld. Aan de proefpersonen werd op vier momenten gevraagd naar de mate waarin ze actief bewogen en de aanwezigheid van depressieve klachten. Dit gebeurde voor het eerst toen ze 23 jaar waren, en achtereenvolgens in hun 33e, 42e en 50e levensjaar.

Op elk van de vier metingen bleek er een verband te zijn tussen veel bewegen en weinig depressieve klachten. Dit was zelfs het geval wanneer proefpersonen pas sinds de vorige meting actiever waren geworden. Het lijkt dus niet uit te maken op welke leeftijd je begint met bewegen: de kans op depressieve klachten vermindert ook op latere leeftijd.

Over de oorzaak van het verband tussen beweging en depressie is nog geen duidelijkheid. Wel zijn de uitkomsten van dit onderzoek belangrijk bij de behandeling van overgewicht en depressie.

Bron: GGZNieuws, JAMA Psychiatry

Foto: http://www.freeimages.com/photo/1090940

 

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Wetenschap