Home
Verdriet duurt het langst

Verdriet duurt het langst

, 10 november 2014

>Weet jij nog wanneer je voor het laatst verrast was? Denk eens terug aan de laatste keer dat je bang was, of je schaamde, weet je nog hoe lang dat gevoel bleef hangen? In België is onderzoek gedaan naar de duur van emoties: hoe lang voelen we ons bang, boos of verdrietig?

Nadat wetenschappers van de Universiteit van Leuven 233 studenten hadden gevraagd naar recente emotionele gebeurtenissen, ontdekten zij dat verdriet het langst gevoeld wordt. Emoties als schuld, schaamte, angst en verveling zijn in vergelijking met verdriet veel sneller voorbij.

Dit komt waarschijnlijk door de gebeurtenissen die de voorafgaan aan deze emoties: hoe groter de impact van een gebeurtenis, hoe langer je de emotie voelt die erdoor wordt opgeroepen. Daar kun je je waarschijnlijk wel iets bij voorstellen: hoe heftiger de gebeurtenis, hoe meer tijd je daarna nodig hebt om bij te komen, het gebeurde te verwerken of te kunnen begrijpen. Emoties die je maar heel kort ervaart zijn dus vaker het gevolg van gebeurtenissen die weinig voor je betekenen.

Een andere oorzaak van het verschil in de duur van emoties, is de manier waarop we erover nadenken. Wanneer je langdurig nadenkt over je problemen of steeds weer terugdenkt aan gebeurtenissen, is de kans groot dat je de erbij horende emotie langer voelt. Schuldgevoelens voel je daardoor langer dan schaamte, aan een moment waar je je voor schaamt wil je immers liever niet te vaak terugdenken. Bezorgdheid duurt ook langer dan angst, want zorgen gaan pas weg wanneer een probleem is opgelost.

 

Bronnen: Gezondheidsnet, Motivation and Emotion

Foto: http://www.freeimages.com/photo/1091652

Dit bericht is geplaatst in: Wetenschap