Home
Hoeveelheid slaap heeft invloed op piekeren

Hoeveelheid slaap heeft invloed op piekeren

, 15 december 2014

Overmatig piekeren is een veelgehoorde klacht bij Licia online therapie. De hele dag door malen de gedachten door je hoofd, vaak met een negatieve lading. Dit gepieker is over het algemeen het hevigst voor als je even niks te doen hebt, bijvoorbeeld als je gaat slapen. Alles wat overdag nog te hanteren lijkt, wordt in de nacht groter en groter. Dit nachtelijke gepieker is zeer vervelend en door het slaapgebrek voel je je overdag lusteloos en misschien zelfs somber. Maar dit is niet de enige relatie tussen het hebben van negatieve gedachten en slaap, blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoek piekeren en slaap

Onderzoekers aan de Binghamton University in New York hebben een verband gevonden tussen het tijdstip waarop we naar bed gaan, de duur van onze slaap en het effect hiervan op onze gedachten en gemoedstoestand. De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cognitive Therapy and Research. Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen die laat naar bed gaan en kort slapen vaker last hebben van negatieve of dwangmatige gedachten. In het onderzoek werden honderd studenten ondervraagd over hun slaapgewoontes. De proefpersonen moesten hierbij aangeven hoeveel uur ze sliepen in een nacht en op welk tijdstip ze ongeveer naar bed gingen. Hiernaast moesten de studenten testjes maken op de computer waarbij werd gemeten hoe groot hun neiging tot piekeren was.

Avondmensen en kortslapers piekeren meer

Hoofdonderzoekers Meredith Coles en Jacob Nofta kwamen tot de ontdekking dat mensen die relatief kort nachten maken meer geneigd zijn om overdag te piekeren. Ook mensen die zichzelf als avondmens zien, piekeren meer. In sommige gevallen zijn hun gedachten zelfs licht dwangmatig te noemen, volgens Coles en Nofta.

Slaap als effectieve behandeling

“Voldoende slaap op het juiste moment van de dag is waarschijnlijk een zeer goedkoop en effectief medicijn voor mensen die last hebben van dwangmatige gedachten”, stelt Nota. Bij de behandeling van cliënten met obsessieve stoornissen en overmatig piekeren zou dan ook beter gelet moeten worden op hun slaapgewoontes. Om de relatie tussen slaap en negatieve gedachtes beter te begrijpen, is meer onderzoek nodig. “Maar als nieuwe bevindingen dit verband ondersteunen, zou dat wel eens kunnen leiden tot een nieuwe aanpak van behandelingen voor individuen met dwangmatige stoornissen”, aldus Nota.

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.