Home
Knuffelen als medicijn

Knuffelen als medicijn

, 22 december 2014

Nu griep en verkoudheid overal lijken te heersen is er gelukkig goed nieuws: wetenschappers in de Verenigde Staten hebben nu wel een héél simpel middel gevonden om infecties te voorkomen: knuffels!

Stress zorgt voor een grotere kans op allerlei infecties, dat gegeven is al een tijdje bekend. Als je dus weinig stress voelt, ben je minder vaak en korter ziek. Wat ook al eerder is bewezen: mensen die veel sociale steun ervaren, voelen zich minder gestrest. Zouden mensen met veel sociale steun dus minder vaak ziek zijn? Dat vroegen wetenschappers aan de Carnegie Melon University zich ook af.

Zij onderzochten dus stress en sociale steun bij hun proefpersonen en stelden ze vervolgens bloot aan een griepvirus. Deelnemers werd elke dag gevraagd naar het aantal conflicten met anderen, om stress te meten. Ook rapporteerden zij hoeveel sociale steun zij die dag hadden ervaren. Er werd o.a. gekozen voor knuffelen als voorbeeld van sociale steun, omdat je dit doorgaans alleen doet met mensen die dichtbij je staan. Hoe meer je knuffelt, hoe groter dus de sociale steun die je ervaart, aldus de onderzoekers.

Nadat de proefpersonen waren blootgesteld aan het virus, bleek dat bij diegenen die vaker knuffelden het risico op een infectie kleiner was. Bij de mensen die wel ziek werden, duurde de griep minder lang als ze meer sociale steun en knuffels kregen.

Het is de onderzoekers nog niet helemaal duidelijk waarom knuffels zo’n gunstig effect hebben op stress en de kans op infecties. Is het lichamelijke contact belangrijk, of juist het gevoel dat iemand er voor je is? Misschien maakt het weinig uit, we weten wat ons deze koude en lange winter te doen staat: knuffelen maar!!

 

Bronnen: GGZNieuws, Carnegie Mellon University

Foto: http://www.freeimages.com/photo/519374

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Relaties