Home
Mindfulness even effectief tegen een depressie als medicatie

Mindfulness even effectief tegen een depressie als medicatie

, 22 april 2015

Uit Brits onderzoek, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, blijkt dat mindfulness therapie misschien wel even goed werkt tegen een depressie als medicijnen. De onderzoekers volgden 424 Britten die last hadden van terugkerende depressies en allemaal antidepressiva slikten. De ene helft van deze groep kreeg twee jaar lang antidepressiva voorgeschreven, de andere helft volgde cognitieve therapie gebaseerd op mindfulness. In deze tweede groep werd de medicatie langzaam afgebouwd.

Wat is mindfulness

Bij mindfulness draait het om leven in het hier en nu met je volledige aandacht, cognitieve therapie is erop gericht je gedachten onder de loep te nemen. Negatieve gedachten worden aangepast naar helpende gedachten en op deze manier kun je je gedrag aanpassen. De therapie die is ingezet in het onderzoek, leert mensen bewust te worden van hun negatieve gevoelens en te accepteren dat die gevoelens komen en gaan. Het zou ze handvatten geven om niet meegesleurd te worden in hun negatieve gevoelens.

Lees ook: Mediteren kun je leren

Mindfulness even effectief als medicatie

Hoewel de onderzoekers eigenlijk hoopten dat mindfulness therapie beter zou werken dan medicatie, bleek dit niet zo te zijn. Wel bleken de effecten ongeveer gelijk. Mensen die na afloop van hun depressie een cursus mindfulness volgden, werden in 44 procent van de gevallen opnieuw neerslachtig. Van de patiënten die medicijnen bleven slikken, viel 47 procent terug. De mensen uit de mindfulness groep konden wel in twee jaar tijd volledig van hun medicatie afkomen. De andere groep bleef aan de antidepressiva. Dit is goed nieuws voor mensen die niet hun hele leven pillen wil slikken of last hebben van bijwerkingen.

Hoofdonderzoeker aan het woord

“Deze studie bewijst niet dat mindfulness beter werkt dan antidepressiva die worden geslikt tegen een terugval”, aldus hoofdonderzoeker Willem Kuyken op nieuwssite ScienceDaily. “Maar deze resultaten bieden wel een nieuwe keuze aan de miljoenen mensen die last hebben van terugkerende depressies en daarvoor herhaalrecepten gebruiken.”

Bestuurslid Vereniging tegen de Kwakzalverij aan het woord

Op de website van RTL Nieuws komt Ronald van den Berg, psychotherapeut en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij aan het woord. Hij bevestigt dat mindfulness therapie goed kan werken voor mensen die lijden aan terugkerende depressies. “Dit is eigenlijk de enige groep waarbij echt is aangetoond dat mindfulness helpt. Zij zitten vaak gevangen in een leven vol depressieve periodes, medicijnen en cognitieve therapie.”

Maar van den Berg blijft ook sceptisch over de geclaimde effecten van mindfulness bij andere groepen. “Het is een relatief nieuwe methode, die duidelijk een hype is. We weten dat het sommige mensen kan helpen, maar we weten nog niet of het ook echt wérkt in je hersenen.”

Lees nog meer over mindfulness:

Een gezonde baby door mindfulness?
Mindfulness voor ouder en kind: tips en oefeningen

Bronnen: rtlnieuws.nl en nu.nl
Bron foto: freeimages.com

Dit bericht is geplaatst in: Cijfers, Depressie, Onderzoek en weetjes

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.