Home
Postnatale depressie tegenwoordig ook erkend bij vaders

Postnatale depressie tegenwoordig ook erkend bij vaders

, 24 april 2015

Altijd gedacht dat een postnatale depressie enkel bij moeders voorkomt? Een studie van de Northwestern University toont aan dat er ook sprake kan zijn van een postnatale depressie bij vaders. Verassend genoeg zijn de effecten van een depressie rondom de geboorte bij beide ouders even schadelijk op het gedrag van een peuter.

Invloed ouderlijke depressie op gedragsproblemen bij het kind

Sheehan (onderzoeker en psycholoog) onderzocht ongeveer tweehonderd koppels, waarvan de peuter drie jaar oud was. Deze koppels hadden voorheen meegedaan aan een studie naar depressie rond de geboorte van hun kind. Variabelen die gemeten werden betroffen: mate van ouderlijke depressie, relatie met hun partner en het internaliserende- en externaliserende gedrag van het kind.

Internaliserend gedrag bij een kind uit zich in een overmatige controle over emoties met mogelijk als gevolg innerlijke onrust, angst- en depressieve klachten.
Externaliserend gedrag bij een kind toont juist weinig controle over emoties, wat zich mogelijk uit in woede en agressie en gedrag dat geregeld zichtbaar is voor de omgeving.

Resultaten onderzoek

De resultaten van het onderzoek laten zien dat de ernst van de depressie van de vader gedurende de peutertijd van zijn zoon/dochter direct gerelateerd is aan internaliserende en externaliserende gedragsproblemen. Daarbij ervaren vaders die vlak na de geboorte kampen met een depressie,  na drie jaar nog steeds deze depressieve symptomen. Tot slot hebben conflicten tussen ouders minder invloed op latere gedragsproblemen bij het kind in vergelijking met het hebben van een depressieve ouder.

Tips postnatale depressie

Als je klachten hebt, dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. In een vroegtijdig stadium hulp zoeken, levert een spoediger herstel op. Een vader die lekker in zijn vel zit en weer kan genieten van zijn pasgeboren zoon of dochter draagt op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van het kind.

Enkele tips die nuttig kunnen zijn voor vaders die kampen met een postnatale depressie:

1. Neem de klachten serieus.

2. Ontken de klachten niet, accepteer dat niet alle vaders na de geboorte op een roze wolk leven.

3. Praat met dierbaren uit je omgeving (partner, familie of vrienden) over je gedachten en gevoelens.

4. Maakt tijd en ruimte voor ontspannende activiteiten, zowel met als zonder de baby.

5. Schaam je niet voor je klachten, ook bij vaders komt een postnatale depressie voor. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 jonge vaders last kan krijgen van somberheid, prikkelbaarheid, lusteloosheid, slapeloosheid en vermoeidheid, na de geboorte van hun kind.

Bron: www.ggznieuws.nl
Foto: www.freeimages.com

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Tips, Wetenschap

Delicia is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam. Zij richt zich vooral op psychische problematiek bij jongvolwassenen en volwassenen. Haar werkervaring bij de GGZ bestaat uit het behandelen van (jong)volwassenen met uiteenlopende psychische problemen. Hierbij maakt zij vaak gebruik van de technieken uit de cognitieve gedragstherapie en is haar aanpak gericht op het aanbieden van praktische handvatten.