Home
Geluk blijkt aanstekelijk
Geluk is aanstekelijk

Geluk blijkt aanstekelijk

, 11 mei 2015

Lachen blijkt naast gezond, ook erg aanstekelijk. Wanneer we iemand zien of horen lachen, krijgen we zelf vaak ook een glimlach op ons gezicht. Uit recent onderzoek is gebleken dat ons lichaam chemische signalen afgeeft via ons zweet waardoor we andere mensen aan kunnen aansteken met ons geluk.

Het onderzoek

Hiervoor werd bij 12 mannen een zweetmonster afgenomen, nadat ze een video hadden gekeken die een bepaalde emotionele toestand probeerde te activeren (angst, geluk, neutraal).

Voor het tweede gedeelte van het onderzoek werden 36 vrouwen uitgenodigd, die blootgesteld werden aan ieder type zweetmonster (angst, geluk, neutraal). Tegelijkertijd werd met behulp van elektrodes hun gezichtsuitdrukking gemeten. De onderzoekers en proefpersonen wisten van tevoren niet aan welk zweetmonster ze werden blootsgesteld.

Video heeft invloed op emotionele toestand

Uit de data-analyse bleek vervolgens dat de emotionele toestand van de mannelijke proefpersonen beïnvloed werd door de videoclips. Zo voelden de proefpersonen van de geluksvideo zich gelukkiger dan de proefpersonen die de angstvideo hadden bekeken.  Dit bevestigd het idee dat een video invloed kan hebben op de emotionele toestand van mensen.

In hoeverre werden de vrouwelijke proefpersonen via het zweetmonster beïnvloed door de emotionele toestand van de mannelijke proefpersonen?

Opmerkelijk was dat de gezichtsuitdrukkingen van de vrouwelijke proefpersonen zich hadden aangepast aan de emoties van de mannelijke proefpersoon. Zo vertoonden vrouwen die aan het gelukszweet waren blootgesteld meer activiteit in de gezichtsspieren die kenmerkend zijn bij een glimlach. De vrouwen die waren blootgesteld aan het angstzweet vertoonden juist grotere activiteit in de gezichtsspieren die kenmerkend zijn bij angstige gezichtsuitdrukkingen. Blijkbaar zijn we dus in staat om onbewust zowel positieve als negatieve emoties waar te nemen via het zweet van een ander. Opvallend is dat ons lichaam zich aan de via het zweet waargenomen emotie aanpast, door middel van gezichtsuitdrukkingen. Doordat de proefpersonen zelf geen bewuste verandering in blijdschap merkten, is het nog onduidelijk in hoeverre blijdschap bewust overdraagbaar is via zweet.

Conclusie

Psychologisch wetenschapper Gün Semin van de Universiteit Utrecht concludeert: “Blootstelling aan zweet dat is geproduceerd bij blijdschap kan blijkbaar ook zichtbare blijdschap opwekken bij mensen die eraan ruiken. Dit suggereert dat iemand die blij is de mensen in zijn nabijheid tot op zekere hoogte kan onderdompelen in dat gevoel. Kortom: blijdschapzweet is besmettelijk, net als lachen”.

Lees meer op ons Blog:

Lachen is echt gezond!

Bronnen:
– Psycholoog.net
– Psychologicalscience.org
– Nu.nl

Bron foto:
– Freeimages

Dit bericht is geplaatst in: Algemeen, Onderzoek en weetjes, Wetenschap

Lisette is opgeleid tot psycholoog aan de Universiteit van Twente. Hier heeft ze de master geestelijke gezondheidsbevordering gevolgd. Haar keuze voor deze master was bewust, gedachten en gedrag interesseren haar. Lisette heeft een brede interesse op het gebied van psychologie en is nieuwsgierig van aard. Ze vindt online therapie een waardevolle aanvulling op de huidige therapievormen, mede door de laagdrempeligheid en dat het voor veel mensen gemakkelijker is om zich via het ‘papier’ te uiten. Lisette vindt het belangrijk om iemands drijfveren te achterhalen. Wat maakt dat iemand het zo lastig heeft in zijn leven. Of wat maakt dat iemand zo worstelt met bepaalde gedachten en gevoelens? Ze probeert dit inzichtelijk voor je te maken en je hiermee verder te helpen.