Home
Lachen is echt gezond!

Lachen is echt gezond!

, 6 mei 2015

Een flinke lachbui doet iedereen goed. Niet alleen op het moment zelf is het lekker, maar ook je gezondheid heeft er baat bij. Nog een reden om meer te lachen!

Wat gebeurt er nu precies in je lichaam als je aan het lachen bent? Als je lacht maken je hersenen endorfine aan. Dit stofje werkt ontspannend en pijnstillend en komt ook vrij tijdens het sporten. Daarnaast is van endorfine bekend dat het het geluksgevoel vergroot. Ook blijkt dat lachen stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid verminderd.

Een ander leuk nieuwtje is dat onderzoekers beweren dat lachen net zo gezond is als een rondje joggen in het park. Een lach verlaagt bloeddruk en geeft het immuunsysteem een boost door de aanmaak van witte bloedcellen. Joggen heeft hetzelfde effect, maar kost meer tijd en energie.

Lachen vermindert stress

Wanneer je last hebt van stress werkt het ook om een lach op je gezicht te toveren. Zelfs wanneer je je niet echt blij voelt kan dit helpen. Dit blijkt uit het volgende onderzoek.

In een wetenschappelijk onderzoek werden proefpersonen in drie groepen verdeeld. Elke groep werd getraind om een bepaalde gezichtsuitdrukking vast te houden. De proefpersonen kregen daarvoor lucifers. Die moesten ze zo in hun mond stoppen waardoor er een bepaalde gezichtsuitdrukking ontstond: een standaard lach (waarbij de spieren bij de mond worden gebruikt) of een echte lach (waarbij de spieren bij de mond en ogen worden gebruikt) of een neutrale gezichtsuitdrukking. Dankzij die lucifers was het mogelijk dat mensen gedwongen werden om te lachen, terwijl ze niet door hadden dat ze lachten. Met de lucifers in de mond kregen de proefpersonen de opdracht om een aantal taken uit te voeren. Wat de proefpersonen niet wisten, was dat de taken bedoeld waren om stress op te wekken. Uit de resultaten blijkt dat lachen invloed heeft op onze fysieke staat. Proefpersonen die de opdracht kregen om te lachen hadden een lagere hartslag en rapporteerden minder gestrest te zijn. De proefpersonen die door lucifers gedwongen werden om te lachen ervoeren ook minder stress, maar wel meer stress dan de mensen die echt de opdracht kregen om te lachen. De meeste stress ervoeren de mensen met een neutrale gezichtsuitdrukking.

Lachen heeft een positieve invloed op het geheugen

Lachen heeft een positieve uitwerking op het geheugen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Dit is vooral getest onder ouderen.

Als mensen van rond de zeventig jaar naar een komische video kijken, maken ze daarna minder van het stresshormoon cortisol aan. De ouderen presteren daardoor beter bij geheugentesten dan leeftijdsgenoten die niet naar humoristische beelden hebben gekeken. Volgens een onderzoeker bestaat er een verband tussen de aanmaak van cortisol en geheugenprestaties van mensen. Hoe minder stress je hebt, hoe beter je geheugen functioneert.

Lachen goed voor hart en bloedvaten

Dit werd onderzocht door de Amerikaanse arts Michael Miller. Hij liet proefpersonen kijken naar een grappige film, en keek via een echo naar de doorbloeding van een ader in de bovenarm. Tot drie kwartier na de film bleek de ader wijder, en de bloeddoorstroming verbeterde met 22 procent. Daardoor vermindert lachen het risico op hart- en vaatziekten. Als mensen daarentegen naar de oorlogsfilm Saving Private Ryan keken, vernauwde de ader en verminderde de bloeddoorstroming met 35 procent.

Bronnen: scientias.nl, gezondheidsnet.nl, psychologiemagazine.nl
Bron foto: freeimages.com

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Wetenschap