Home
Welterusten! Tips en weetjes over slapen

Welterusten! Tips en weetjes over slapen

, 9 juni 2015

Slapen gaat wel iets verder dan een gedeelte van het etmaal je ogen dicht doen. Je lichaam komt tot rust en laadt zich weer op voor de volgende dag. Iedereen kent wel van die dagen waarin je te weinig geslapen hebt en daardoor de volgende dag ook erg vermoeid bent. Maar wisten jullie dit ook? 

Verrassende slaapweetjes

Minder slaap, meer rimpels
Slaaptekort bevordert het ontstaan van fijne lijntjes in je gezicht. Oorzaak hiervan is dat ’s nachts de normale huidveroudering wordt hersteld. Bij slaaptekort wordt deze werking dus verstoord. Daarnaast verhoogt weinig slaap het cortisolgehalte in het bloed. Cortisol heeft een negatieve invloed op de werking van collageen, wat een huidverstevigende werking heeft.

Minder slaap, meer overgewicht
Een slaaptekort kan leiden tot een verstoorde stofwisseling. Daarnaast kan het zorgen voor een disbalans tussen de hormonen greline en leptine. Greline zorgt dat je zin krijgt in eten en leptine vertelt je lichaam wanneer je genoeg hebt gegeten. Door slaaptekort krijg je meer greline en minder leptine en neemt je eetlust dus toe!

Slaapproblemen door nachtelijk getwitter
Het slaaphormoon melatonine is verantwoordelijk voor het slaap-waak ritme van de mens. Wie overdag aan veel licht blootgesteld wordt maakt veel van dit hormoon aan. Dit zorgt ’s nachts voor een goede nachtrust. Fel licht in de avond remt deze productie juist af. Hieronder valt ook op het beeldscherm van je computer of telefoon kijken.

Slechter geheugen door slechter slapen
In wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat een nacht slecht slapen een negatief effect heeft op het geheugen. Bij een goede diepe slaap kunnen de hippocampus en de cerebrale cortex samen belangrijke informatie goed op slaan. Een goede nachtrust is dus erg belangrijk als je veel moet leren!

Sportieve mensen slapen beter
Wie moeite heeft om in slaap te vallen, of een heel lichte slaap heeft waardoor je niet goed uitrust, kan de slaap verbeteren door minstens drie keer per week een half uur te sporten. Dit bevordert de kwaliteit van de slaap. Hieronder valt bijvoorbeeld ook een stukje fietsen of hardlopen. Bovendien krijg je ook meer zin om te bewegen wanneer je meer slaapt. Slapen en sporten hebben dus een goede wisselwerking met elkaar.

Een banaan beter dan melk
Een glas warme melk kan de slaap een beetje bevorderen door het aminozuur triptofaan, een grondstof voor het slaaphormoon melatonine. Het meeste van het triptofaan wordt echter tegengehouden door de bloed-hersenbarrière. Wie wat lichte koolhydraten bij de melk neemt, bijvoorbeeld een cracker, maakt het brein ontvankelijker voor triptofaan. Of beter nog, neem een banaan. Hierin zitten zowel triptofaan als koolhydraten zitten.

Uitslapen, niet zo goed als je denkt
Vaak als je uitslaapt voel je je nog moeier dan wanneer je niet uitslaapt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die meer dan acht uur in een nacht slapen dezelfde slaapklachten hebben als mensen die te kort slapen. Lang slapen verstoort het bioritme en ontregelt geheugenfuncties. Pubers hebben het uitslapen wel meer nodig. Zij hebben meer slaap nodig (ongeveer 9 uur) dan volwassenen en gaan vaak pas laat slapen. Hierdoor slapen zij graag uit. Het nadeel daarvan is dat ze in de ochtend te weinig daglicht krijgen. Dat gemis maakt dat ze pas laat weer slaperig worden.

Niemand slaapt in één ruk door
Bij een normale slaap wordt een mens een aantal keer per nacht wakker. Hier ben je je echter niet altijd bewust van. Je maakt vijf cycli van diepe slaap door, die elk ongeveer anderhalf uur duren. Na elke cyclus ontwaak je even, en tussendoor zijn er ook nog vele kleine half-wakker momenten.

Aan het dekbed trekken blijkt een grotere ergernis dan snurken
Snurken is een bekend en hinderlijk probleem voor partners om in slaap te komen. Mensen die op een of andere manier last hebben van het slaapgedrag van hun partner missen gemiddeld twee uur slaap per nacht. Uit een Brits onderzoek blijft dat het getrek aan het dekbed of het omdraaien in bed door de partner de meest voorkomende ergernis is in bed.

Slaaptips

In slaap komen of doorslapen is niet altijd even gemakkelijk. Oorzaken van een slaapprobleem kunnen niet altijd aangepakt worden. Je gedrag voor het slapen gaan echter wel. Hieronder een aantal slaaptips!

Verminder je spanning overdag
– Plan per dag een aantal rustmomenten in waardoor je goed kunt ontspannen. Bijvoorbeeld wandelen, lezen, ontspanningsoefeningen of sporten.
– Vermijd ongeveer een uur voordat je gaat slapen inspannende en geestelijke activiteiten

Verstandiger omgaan met slaapproblemen
– Probeer ongeveer 7 uur slaap per nacht te halen en overdag geen dutjes te doen. Het kan zijn dat je in het begin wat vermoeider bent, maar daarna zal je merken dat je je overdag minder moe voelt.
– Probeer om vaste tijden te gaan slapen en om vaste tijden op te staan. In het weekend kan dit wel een paar uur verschillen. Hierdoor weet je biologische klok precies wanneer het lichaam rust krijgt en dit bevordert het slaap-waak ritme.
– Probeer pas naar bed te gaan wanneer je je echt moe voelt. Op die manier leer je je bed te associëren met slaap.

’s Nachts minder piekeren
– Wanneer je ’s nachts ligt te piekeren over het niet in slaap komen of iets anders, ga dan na 20 tot 30 minuten uit bed om iets te doen waarvan je kunt ontspannen.
– Als je toch blijft piekeren, probeer deze piekergedachten te parkeren tot de volgende dag. De volgende dag kan je het zogeheten piekerkwartier inlassen. Dit is een kwartier waarin je mag piekeren.

Dit bericht is geplaatst in: Onderzoek en weetjes, Tips