Home
Winterblues & goede voornemens: wat moeten we ermee?

Winterblues & goede voornemens: wat moeten we ermee?

, 28 januari 2016

Januari en februari: voor de meesten maanden met gemengde gevoelens. Enerzijds lopen we hard van stapel met de beste voornemens voor het nieuwe jaar, anderzijds kampen we juist in deze periode met een fikse winterdip. Hoe komen we deze maanden nou het beste door?

Winterdip

Het is algemeen bekend dat mensen vrolijker zijn als de zon schijnt, dan wanneer het buiten koud en nat is. Het is dan ook niet heel gek om te stellen dat als zon voor blijheid kan zorgen, regen en kou het tegenovergestelde teweeg kunnen brengen. Winterdepressies zijn dan ook zeker geen onzin, toch is over de oorzaak ervan maar weinig bekend. Wat we wel weten is dat het voor een heel groot deel samenhangt met de hoeveelheid zonlicht die we krijgen gedurende de dag. Zonlicht is namelijk van invloed op de melatoninespiegel. Het hormoon melatonine wordt ’s nachts aangemaakt en vertelt ons lichaam dat het nacht is, waardoor we suffig worden en lekker kunnen slapen. Wanneer we blootgesteld worden aan daglicht wordt die concentratie snel laag. Overdag hoor je tenslotte niet in je bed te liggen. Het vermoeden is dat de melatoninespiegel invloed heeft op de biologische klok. Zo is er in de winter minder daglicht, waardoor ons lichaam meer melatonine aan kan maken dan in de zomer. Hierdoor denkt ons lichaam als het ware dat het nacht is. Dit kan de vermoeidheidsklachten verklaren die veel mensen met een winterdepressie ervaren. Daarnaast hebben we een stofje in onze hersenen wat ons blij maakt: serotonine. Ook de hoeveelheid serotonine hangt af van de hoeveelheid zonlicht. Bij meer zonlicht maken we meer van dit stofje aan, wat betekent dat we er minder van hebben in de winter.

Als de natuur het niet voor ons doet, moeten we zelf iets harder ons best doen om ons goed te voelen. Hier volgen een aantal tips om die winterdip de baas te blijven:

Licht is het sleutelwoord

Zoals gezegd is zonlicht erg belangrijk. Omdat we dit minder makkelijk tot ons kunnen nemen in de winter, moeten we er vaker op uit. Ook al is het koud: maak toch eens een mooie wandeling in de sneeuw.

Kies voor typische winterkost

In de winter ruilen we salades en fruit in voor wild en stoofpotten. Niet toevallig, want voldoende dierlijke proteïnen maken het ons makkelijker om voldoende energie te produceren. Stevige kost is dus nodig, ook bij het ontbijt!

De juiste slaaphygiëne

Verduister je slaapkamer volledig, zo wordt er ’s nachts voldoende melatonine aangemaakt.

Voor een goede nachtrust eet of drink je beter niets de laatste twee uur voor je naar bed gaat. Anders zet je je spijsverteringsstelsel aan het werk, waarvoor je energie nodig hebt. Slapen dient om bij te komen en niet om voeding te verteren. Ga in de winter steeds slapen om 22.00 à 22.30 uur en zorg voor acht uur slaap.

Weg met energievreters

De suikers in koekjes, snoep, frisdranken en gebak zorgen maar heel even voor een energieboost, maar zullen je na een tijdje verder uitputten. Ook de cafeïne uit koffie, cola, thee en chocolade geeft slechts een kortstondige energieboost. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, maar ook voor een energiedip achteraf.

Regelmaat in je leven

Wie zijn energieniveau op peil wil houden, moet ervoor zorgen dat zijn stofwisseling in evenwicht blijft. Dit evenwicht raakt onder andere verstoord als je onregelmatig eet en slaapt.

Beweeg je fit

Recreatief sporten zonder prestatiedrang maakt in de hersenen een aantal stoffen vrij die goed zijn voor lichaam én geest. Het werkt ontspannend en geeft je een energieboost. Sporten tot aan de rand van de uitputting daarentegen is negatief. Ook mediterend bewegen geeft je energie.

Goede voornemens

Hiermee komen we terug op de goede voornemens die we maken als het nieuwe jaar begint.

Veel van onze goede voornemens hebben namelijk iets te maken met goed bewegen of beter eten (wat niet alleen ons uiterlijk goed doet, maar (zo blijkt) dus ook ons innerlijk!).

De reden dat je na oud en nieuw zo gemotiveerd bent om beter te leven, heeft doorgaans te maken met wat psychologen “hete” overtuigingen noemen. Veel mensen voeren tijdens de feestdagen niets uit, behalve overmatig eten en drinken. Daarna voelen ze zich dik en onprettig. Vanuit dit nare gevoel krijgen ze een sterke aandrang om gezonder te gaan leven. Maar dit is een misleidende soort motivatie. Wanneer je weer in je normale ritme zit, is de overtuiging namelijk minder aanwezig.

Vastbesloten

Mensen zijn geneigd vastbeslotenheid te gebruiken als graadmeter voor de kans op succes van een voornemen. Voorbeeld: je verlangt naar een gezonder leven en daarom verwacht je dat je goede voornemen gaat lukken. Maar het blijkt dat dit op geen enkele manier voorspelt of iemand het voorgenomen gedrag uiteindelijk uitvoert.

Hindernissen

In de praktijk zijn het de alledaagse hindernissen die je belemmeren om voornemens tot een succes te brengen. Uit tijdnood pak je toch de auto in plaats van de fiets. Moe van het werk laat je dat rondje hardlopen voor wat het is en plof je op de bank met chips. Je overvolle agenda kan er indirect voor zorgen dat je jouw voornemen niet uitvoert. Ook je sociale kring heeft veel invloed op het slagen van je goede voornemen. ‘Aaah, doe niet zo ongezellig, drink toch een wijntje mee.’ Het zijn al deze kleine obstakels die het nastreven van je nobele doel in de weg staan.

Positiviteit werkt!

Je alleen maar iets vurig voornemen, zal dus geen zoden aan de dijk zetten. Maar wat werkt dan wel? Verpak ten eerste je doel in een positieve boodschap. Uit onderzoek blijkt dat iets dat je wel wilt, beter werkt dan iets dat je moet laten. Stel dat je wilt stoppen met roken, dan is het niet raadzaam om je voor te nemen nooit meer een sigaret aan te raken. De verboden vrucht is voor de mens nu eenmaal onweerstaanbaar. Kijk naar wat je wilt bereiken door te stoppen met roken. En formuleer dat als doel. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil ’s ochtends fit opstaan zonder hoofdpijn en gekuch. Ik wil een betere conditie, een frisse adem en mijn kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Van het geld dat ik bespaar ga ik op vakantie.’

Haalbaarheid

Het is belangrijk om je af te vragen of je goede voornemen sowieso haalbaar is. Als iemand anders het al eens gehaald heeft, dan is het theoretisch mogelijk. Laat je inspireren door anderen die hun doel hebben gehaald. Pas wel op voor teveel tegelijkertijd willen. Stel dat je rookt én overgewicht hebt. Dan is het een behoorlijk lastige en grote taak om tegelijkertijd niet meer te roken, gezonder te eten en meer te bewegen. Deel je doel dan op in kleine stukken. Begin in zo’n geval éérst met meer bewegen. Dat is een actief en positief doel. Hierdoor doe je energie op om weer aan een ander deel van je grote doel te beginnen.

Zet het op papier

Schrijf op welke alledaagse hindernissen je nobele streven in de weg staan. En bedenk wat je daar tegen kunt doen. Je wilt bijvoorbeeld gewicht verliezen en dit ga je doen door meer te sporten. Maar je weet dat je in de winter lustelozer bent. Vooral als je afgepeigerd uit werk komt. Wees jezelf voor en sluit je aan bij een teamsport, waardoor je ook op avonden gaat dat je geen zin hebt. Als je hebt besloten om minder alcohol te drinken, bedenk dan op welke feestjes en met welke mensen je meestal overstag gaat. En hoe je je daar tegen kunt wapenen. Ook helpt het om in je agenda te noteren wanneer, waar, met wie en hoe je wat gaat doen. Mensen die dit doen, blijken beter bestand te zijn tegen afleiding en hindernissen.

Dit bericht is geplaatst in: Depressie, Tips