Home
Behandelingen
Angst en paniek

Angst en paniek

Angst en paniek

Ik pieker over alles. De hele dag maalt het in mijn hoofd over wat er allemaal mis kan gaan op mijn werk, bij die borrel bij de buren of bij de presentatie die ik volgende week moet geven. Soms is dit zo erg dat ik hartkloppingen krijg en het zweet me uitbreekt. Ik voel me constant gespannen en overprikkeld.”

Angst op zich is een hele gezonde emotie. Het zorgt ervoor dat je in gevaarlijke situaties snel op de juiste manier reageert, de zogenaamd ‘vlucht of vecht reactie’. Als angst echter je leven beheerst, terwijl er geen gevaarlijke situatie op de loer ligt, kan er iets aan de hand zijn.

Klachten

Sommige mensen zijn vaak angstig en voelen zich hierdoor onzeker. Je kunt ook last hebben van aanvallen van angst of continue spanning ervaren door het gevoel dat alles mis zal gaan (piekeren). Tijdens een angst- of paniekaanval kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Hartkloppingen
  • Transpireren
  • Trillen, opvliegers of koude rillingen
  • Een benauwd gevoel krijgen
  • Misselijk worden of andere buikklachten krijgen
  • Duizelig worden

Dit zijn allemaal symptomen die bij de emotie angst horen en die je normaal gesproken ervaart bij een gevaarlijke situatie. Echter, als je deze symptomen ervaart in situaties die geen gevaar opleveren, kun je last hebben van paniekaanvallen.

Als je overmatig piekert kan er sprake zijn van een andere vorm van angst. Je kunt gedurende een lange periode buitensporige angst en bezorgdheid ervaren over verschillende gebeurtenissen, zoals je werk of sociale verplichtingen. Hierbij kun je je rusteloos voelen en je bent snel vermoeid. Je kunt je moeilijk concentreren of je weinig herinneren. Hiernaast kun je prikkelbaar zijn, last hebben van spierspanning en je slaappatroon is verandert.

Heb ik last van angstaanvallen of overmatig piekeren?

Als je jezelf herkent in een van de bovenstaande geschetste situaties en deze klachten je belemmeren in je dagelijkse functioneren zowel privé als op je werk of school kun je last hebben van angstaanvallen of overmatig piekeren.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Als je jezelf herkent in het de bovenstaande klachten en de werkwijze bij Licia spreekt je aan klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie.
Voor meer informatie: online therapie

Deze mensen gingen u voor

“Licia heeft mij heel erg geholpen in mijn mindere periode. Het was fijn dat ik van me af kon schrijven in mijn eigen omgeving en in mijn eigen tijd.” – 24-jarige vrouw

“De sessies hebben goed geholpen bij mij. Ik geniet weer van de meeste dingen. Ik vond het wel zwaar maar heb het er graag voor over gehad. De paniekaanvallen zijn er nog wel maar veel minder als voordat ik begon en ik ben ontzettend blij dat ik hulp gezocht en gekregen heb.” – 32 jarige vrouw