Depressie

Licia

“Ik heb nergens zin meer in en voel me de hele dag intens verdrietig. Ik huil om het minste of geringste en voel me eenzaam. Niets geeft me nog vreugde. Wat heeft het leven voor zin?”

 

 

Veel mensen hebben wel eens een dagje dat ze zich niet zo lekker voelen. Je hebt dan nergens zin in en je voelt je lusteloos. Als je regelmatig of bijna elke dag een dergelijk gevoel hebt, kun je last hebben van een depressie.

Klachten

Bij iedereen uit een depressie zich anders. Veel mensen met depressieve klachten ervaren onderstaande problemen:

  • Dagelijks langere tijd last van een sombere stemming
  • Geen interesse in dingen waar je eerst plezier aan beleefde
  • Problemen met je concentratie
  • Veranderde eetlust: meer of minder
  • Veranderd slaappatroon: problemen met inslapen en doorslapen

Terugkerende gedachten aan de dood kunnen ook voorkomen bij mensen met depressieve klachten. Niet iedereen heeft alle klachten of dezelfde combinatie van klachten. Iedere depressie ziet er dan ook anders uit.

Heb ik last van een depressie of somberheid?

Als je enkele van de bovenstaande klachten ervaart, kan het zijn dat je last hebt van een depressie of sombere gevoelens. De oorzaak van een depressie verschilt per persoon. Soms kan een ingrijpende gebeurtenis aanleiding zijn tot de klachten. Ook speelt erfelijkheid een rol: als een familielid last heeft van somberheid is de kans groter dat jij ook last krijgt van somberheidsklachten.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Als je jezelf herkent in de bovenstaande klachten en de werkwijze van Licia spreekt je aan klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat, hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie.

Voor meer informatie: online therapie

Deze mensen gingen u voor

“Ik zag zelf even niet meer hoe ik eruit kon komen, maar nu zie ik ineens weer allerlei mogelijkheden. Ik ga er absoluut mee aan de slag, het biedt plotseling weer een hoop perspectief.” – Halverwege de therapie, 42-jarige vrouw

“Ik ben nog niet helemaal van mijn klachten af, maar ik weet nu dankzij Licia wel hoe ik zelf verder kan werken hieraan.” – 38 jarige man