Home
Behandelingen
Eetproblemen

Eetproblemen

Eetproblemen

 “Ik was altijd al een stress-eter. Bij oplopende stress at ik mezelf misselijk. Sinds ik ben gescheiden van mijn man is dit erger geworden en nu heb ik het niet meer onder controle. Ik ben veel aangekomen en walg van mijn eigen gedrag.”

Eten is overal om ons heen en het vergt vaak heel wat discipline om gezond te eten. De westerse wereld stelt dun zijn gelijk aan gezondheid en schoonheid. Eten is echter ook iets wat de mens nodig heeft, het geeft je energie en een verzadigd gevoel. Als eten je leven is gaan beheersen in gedachten, gevoelens en gedrag kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Klachten

Er bestaan veel verschillende klachten bij het hebben van eetproblemen. Niet alleen geestelijk kun je klachten ervaren, zoals een verminderde concentratie, somberheid of slaapproblemen, maar ook lichamelijk kan een eetprobleem veel consequenties hebben. Hieronder worden verschillende soorten eetproblemen toegelicht met de daarbij veel voorkomende klachten. Bedenk wel dat een eetprobleem vaak niet precies in een hokje is te plaatsen. Ieder eetprobleem ziet er anders uit en heeft vaak iets van alle types.

Eetbuien
Een eetbui is een korte periode waarin je een hoeveelheid voedsel eet die groter is dan je nodig hebt en waarbij je het gevoel van controle kwijt bent. De eetbui zelf wordt vaak ervaren als plezierig doordat het de bijna onhoudbaar spanning die je daarvoor ervaarde als het ware vrij laat. Hierna volgen vaak gevoelens van schuld, schaamte en somberheid.

Eetbuien met compenserende handelingen
Als je na een eetbui er alles aan doet om weer calorieën kwijt te raken, wordt dit ook wel bulimia nervosa genoemd. Denk hierbij aan overmatig sporten, jezelf laten overgeven, gebruik van laxeermiddelen of een tijd lang niks meer eten (lijnen of vasten).

Extreem afslanken
Extreem afslanken wordt ook wel anorexia nervosa genoemd. Hierbij is afslanken het voornaamste doel, maar vaak is angst de achterliggende motivator. Als je last hebt van deze vorm van eetproblemen ben je vaak bang om te dik te worden, toe te geven aan je groeiende verlangen naar eten en over het algemeen voor het verliezen van de controle over de vormen van je lichaam. Het resultaat is dat je (bijna) niets meer eet en jezelf uithongerd. Omdat anorexia nervosa een levensbedreigende stoornis kan zijn, is het zeer belangrijk dat een arts bij de behandeling wordt betrokken. Deze vorm van eetproblemen wordt dan ook niet behandeld bij Licia. Herken je jezelf of een dierbare wel in deze klachten zoek dan zo snel mogelijk hulp bij bijvoorbeeld je huisarts of iemand die je vertrouwd in je omgeving.

Heb ik last van eetproblemen?

Als je jezelf herkend in de bovenstaande geschetste klachten dan kan het zijn dat je last heb van een eetprobleem.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Als je jezelf herkent in de bovenstaande klachten en de werkwijze van Licia spreekt je aan klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat, hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie. Voor meer informatie: online therapie