Home
Behandelingen
Levensfaseproblematiek

Levensfaseproblematiek

Levensfaseproblematiek

“Ineens kwam het besef. Er zijn weer tien jaar voorbij, zonder dat ik  gedaan heb wat ik echt wil. Het leven gaat zo snel. Zoveel dromen die nog niet uitgekomen zijn, en ik zie het ook niet meer gebeuren. Mijn werk en het gezin vragen zoveel tijd, ik kom niet meer aan mijzelf toe. Is dit wat ik wil? Wat wil ik eigenlijk? Wie ben ik?”

De tijd vliegt en lijkt soms opgeslokt te worden door de omgeving. Op de momenten dat wordt stilgestaan bij de invulling van het drukke leven, kunnen sommige mensen voor nare verrassingen komen te staan. Het leven dat zij leven lijkt niet te kloppen met het beeld dat zij voor ogen hadden. Als het op zo’n moment niet lukt om je eigen doelen te stellen en de grip op het leven terug te vinden, kan het goed zijn hierbij hulp te zoeken.

Klachten

In elke leeftijdsfase zijn specifieke kenmerken te ontdekken. Ondanks dat iedereen andere wensen heeft over het leven zijn deze kenmerken, en de bijbehorende strubbelingen vaak overeenkomstig.

Twintigers

Leken de keuze voor je studie en je werk eerst nog vooral leuk en spannend, nu worden de consequenties duidelijk. Daarnaast hebben veel twintigers hun eerste lange relatie en maken volop plannen voor de toekomst. Je keuzes lijken ineens veel zwaarder te wegen dan tijdens de pubertijd. Besluiteloosheid, passiviteit en angsten komen veel voor bij twintigers. Je kan je vermoeid, onrustig en angstig voelen.

Dertigers

Rond de dertig komt bij veel mensen de vraag naar boven of zij hun tijd wel goed besteden. ‘Is dit het nu?’ is dan een veelgehoorde vraag. Twijfels over de loopbaankoers komen naar boven, er wordt gepiekerd over de zin van het bestaan en privé kunnen ook de nodige dilemma’s ontstaan. Al deze levensvragen kunnen je flink in de weg zitten. Je kan bijvoorbeeld vermoeidheid ervaren, je geprikkeld voelen of slaapproblemen hebben.

Veertigers

Mensen in deze leeftijdsfase ervaren soms een gevoel van beperkte keuzevrijheid en denken ‘de boot al gemist te hebben’. Als je hier last van hebt, kun je ook haastgevoelens ervaren. Deze gevoelens ontstaan omdat er al een heel leven achter je ligt. Het kiezen voor een andere koers in het leven heeft vaak een grotere impact dan het jaren terug zou hebben gehad. De vraag ‘is dit het nou?’ is soms omgemerkt veranderd in: ‘wil ik dit nou echt?’.

Vijftig plus

Ook de (pre)pensioen leeftijdsfase zet niet zonder twijfels in. Welke dromen heb ik nog, welke heb ik al waar gemaakt of nageleefd en wat kan ik nog?

Senioren ontwikkelen tevens angsten bij het besef van hun leeftijdsfase. Om je heen vallen er geliefden weg en je lichaam en psyche laten hun grenzen ongevraagd merken. Een blik terug op het leven kan gekleurd worden door de emotionele toestand waarin je je bevindt.

Heb ik last van leeftijdsfaseproblematiek?

Bijna iedereen heeft momenten dat bovenstaande vragen in de weg zitten. Lukt het echter niet jezelf een antwoord te geven die je twijfels wegneemt? Of blijf je lange tijd piekeren over levensvragen en belemmeren deze je in je functioneren? Dan is het goed om hulp te zoeken. Bij al deze leeftijdsfaseproblematiek kan het namelijk nuttig zijn zaken op een rijtje te zetten. Je kan erachter komen waar je eigen gecreëerde blik op de wereld vandaan komt, en hoe je verwachtingen kunt ombuigen naar werkzame doelen. Door de draad van jouw leven weer op te pakken kun je minder gevoelig worden voor alle twijfels die ouder worden met zich meebrengt.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Herken je jezelf in één van de leeftijdsfaseproblematiek en spreekt de werkwijze van Licia je aan? Klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie.
Voor meer informatie: online therapie

Deze mensen gingen u voor

“Nadat ik via de website had voorgelegd waar ik mee zat, kreeg ik al snel een reactie. Ook was snel duidelijk hoeveel sessies ik nodig zou hebben. Doordat ik geen verwijzing nodig had en de sessies via de mail gingen, was voor mij de drempel niet zo hoog om verder te gaan. Het is fijn alle sessies zwart op wit te hebben om het een en ander nog eens door te kunnen lezen. Verder kreeg ik altijd zeer snel antwoord en werd ik gemotiveerd. Ik zou dit zeker aanraden!”– 34-jarige vrouw