Home
Behandelingen
Rouwverwerking

Rouwverwerking

Rouwverwerking

“Acht maanden geleden overleed mijn beste vriendin aan kanker. Ze heeft slechts 48 jaar mogen worden. Ik heb veel voor de begrafenis geregeld samen met haar man en dochter. Ik was de sterke persoon die hen er doorheen sleepte. Ik ben echter nooit aan mijn eigen verwerking toegekomen. Nu zij het redden samen, zou ik mijn eigen emoties de ruimte willen geven. Maar het lijkt wel of ik geen emoties meer heb, ik voel niks. Ik kan niet huilen omdat ik haar mis, en niet lachen om de mooie herinneringen. Zo lukt het mij niet het verlies van mijn vriendin te verwerken.”

Iedereen maakt het wel een keer in zijn of haar leven mee: een dierbaar persoon in je omgeving komt te overlijden. Veel gevoelens en gedachten die je ervaart na het overlijden van die belangrijke persoon horen bij de gezonde reactie hierop die rouw wordt genoemd. Rouw hoeft echter niet alleen plaats te vinden bij het verlies van een dierbaar persoon, ook bij een scheiding, verhuizing, ontslag, uit huis gaande kinderen en het verlies van zelfvertrouwen kan er sprake zijn van een rouwproces. Rouwen is kort gezegd het ervaren van het pijn en verdriet wat volgt op het verlies met het daarbij horende werken aan jezelf. Hoe dan ook is het een intense en zeer verdrietige periode.

Klachten

In de periode na het verlies kunnen er vele psychische en lichamelijke klachten ontstaan. Je kunt je bijvoorbeeld somber voelen en niet meer kunnen stoppen met huilen. Het ontbreken van emoties kan ook voorkomen, zoals in het citaat, en dit kan nog beangstigender zijn dan andere gevoelens. Veelvoorkomende reacties op verlies zijn:

  • Je intens alleen voelen
  • Een gevoel van leegte, neerslachtigheid, nergens zin in hebben
  • Schuldgevoelens
  • Rusteloosheid of verwardheid
  • Dromen of nachtmerries over het verlies
  • De overledene steeds maar zien, horen of voelen
  • Slechte lichaamsverzorging

Deze gevoelens moeten niet geïnterpreteerd worden als ‘depressief’. Het verschil tussen een depressie en rouw is namelijk erg groot. Sterker nog, een depressie mag niet gesteld worden wanneer er sprake is van rouw.

Rouwfases

Binnen een rouwproces zul je verschillende fases doorlopen. Ze hoeven niet in de genoemde vaste volgorde voor te komen, maar vaak komen ze wel alle vier voorbij in het rouwproces.

Fase 1: het aanvaarden van de realiteit van het verlies. De realiteit van het verlies begint langzaam door te dringen. Je weet dat er sprake is van een verlies, maar je beseft het nog niet helemaal. Wanneer er sprake is van onverwacht verlies duurt het proces van aanvaarding langer. Tevens moet het besef ontstaan van de onomkeerbaarheid van het verlies.
Fase 2: het doorleven van de pijn en het verdriet. Het is het beste voor je verwerking als je dit verdriet niet wegstopt.
Fase 3: het aanpassen aan een nieuw leven zonder hetgeen of degene die gemist wordt . Dit vraagt veel aanpassing en misschien zelfs nieuwe vaardigheden.
Fase 4: het verlies een plek geven in je leven, zowel emotioneel als soms praktisch en het opnieuw  oppakken van je leven.

Soms is het rouwproces verstoord. De rouwfases zijn niet allemaal (voldoende) doorlopen en de persoon blijft slecht functioneren in het dagelijks leven. Een voorbeeld hiervan is gestagneerde rouw of uitgestelde rouw. Wanneer je veel moeite hebt met het rouwproces en het gevoel hebt dat je er zelf niet uitkomt, kan psychische behandeling of begeleiding helpen.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Zoals eerder genoemd, bestaat er niet een manier van het verwerken van een verlies. Als blijkt dat je er op jouw manier niet uitkomt, je jezelf herkent in de bovenstaande klachten en de werkwijze bij Licia spreekt je aan: klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met de verwerking van jouw verlies aan de slag gaat hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie.
Voor meer informatie: online therapie

Deze mensen gingen u voor

“Ik ben echt enorm tevreden over de behandelwijze en zal Licia zeker aanraden in mijn kennissenkring” – 54 jarige vrouw

“Na de dood van mijn moeder zat ik helemaal vast. Nu weet ik hoe ik mijn emoties kan uiten en heb ik veel van me af kunnen schrijven. Bedankt!” – 28 jarige vrouw