Home
Behandelingen
Seksuele problemen

Seksuele problemen

Seksuele problemen

“Sinds we kinderen hebben gekregen is mijn libido tot een nulpunt gedaald. Ik word niet meer opgewonden en ik voel niks bij het hebben van seks of de gedachte eraan.”

Veel mensen hebben wel eens een periode in hun leven of relatie dat er tijdelijke seksuele problemen ontstaan. Je hebt geen zin in seks, omdat je bijvoorbeeld een stressvolle dag op je werk hebt gehad. Als je relatie niet lekker loopt, kan het eveneens zijn dat je behoefte aan seks met je partner vermindert. Kun je echter gedurende een lange periode niet van seks genieten of heb je helemaal geen behoefte aan seks, dan kan er meer aan de hand zijn.

Klachten

De klachten bij seksuele problemen zijn zeer uiteenlopend en kunnen ingedeeld worden in verschillende categorieën. Hieronder staan er een aantal

Verminderde of geen zin (meer) in seks
Als je gedurende een lange periode geen behoefte meer hebt aan het hebben van seks of het fantaseren over seks kan dat erg vervelend zijn. Het kan spanning opleveren in je relatie bijvoorbeeld, omdat je partner wel behoefte heeft aan deze vorm van intimiteit. Deze verminderde zin kan ook leiden tot het vermijden van of helemaal niet meer kunnen genieten van het hebben van seks.

Opwindingsproblemen
Niet iedereen raakt gemakkelijk opgewonden. Sommige mensen hebben hun hele seksueel actieve leven last van het niet, of met moeite opgewonden kunnen raken. Bij andere mensen kunnen opwindingsproblemen ontstaan, bijvoorbeeld omdat er spanning is in de relatie of doordat bij één partner desinteresse bestaat voor het hebben van seks. Bij mannen uiten deze problemen met het opgewonden raken zich vaak in erectieproblemen. Bij vrouwen in een niet of amper vochtig wordende vagina met pijn bij het vrijen als vervelend resultaat.

Pijnklachten
Pijn bij het vrijen kan ontstaan door een verminderde opwinding (zie ‘opwindingsproblemen’). Maar er zijn meer oorzaken voor pijn bij vrijen. Bij vrouwen kunnen de spieren rond de vagina verkrampt zijn, waardoor de toegang geblokkeerd wordt bij penetratie. Ook het inbrengen van een tampon of een vinger kan pijn opleveren. Mannen kunnen eveneens pijn bij het vrijen ervaren. Deze lichamelijke klachten kunnen een psychische oorzaak hebben.

Orgasmeprobleem
Bij mannen bestaan orgasmeproblemen uit een vroegtijdig orgasme of juist uit een uitblijvend orgasme. Vrouwen zullen eerder last hebben van een uitblijvend orgasme dan van te vroeg klaarkomen. Deze problemen kunnen bij zowel mannen als vrouwen ontstaan door bijvoorbeeld spanning, het niet tevreden zijn over de seksuele relatie of onzekerheid.

Heb ik last van seksuele problemen?

Als je een of meerdere van de bovenstaande klachten ervaart en jij zelf of je relatie lijdt hieronder dan kun je last hebben van seksuele problemen.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Als je jezelf herkent in de bovenstaande klachten en de werkwijze bij Licia spreekt je aan klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met je klachten aan de slag gaat hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie. Hiernaast lijkt het praten over seks vandaag de dag geen taboe meer te mogen zijn. Toch brengt het praten over seksuele problemen veel mensen in verlegenheid. Licia kan je helpen je taboe te doorbreken.
Voor meer informatie: online therapie