Home
Behandelingen
Traumaverwerking

Traumaverwerking

Traumaverwerking

“Het is nu 5 maanden geleden dat ik samen met mijn vrouw een auto-ongeluk heb gehad. Ik had zelf gelukkig bijna niks, maar mijn vrouw was er ernstiger aan toe. Het ongeluk was mijn schuld, ik hield te weinig afstand op de auto voor mij. Ik voel me vreselijk schuldig over wat er gebeurd is, ook al is mijn vrouw er weer helemaal bovenop. Ik durf nauwelijks meer auto te rijden en heb vaak nachtmerries over het moment zelf. Vaak loopt het dan niet zo goed af als in het echt.”

Als er iets ernstigs gebeurt in je leven kan dat veel impact hebben. Niet alleen op hoe je je voelt, maar ook op wat je denkt en hoe je je gedraagt. Een trauma ervaart iedereen anders en er zijn veel verschillende gebeurtenissen die als traumatisch kunnen worden ervaren. Levensbedreigende situaties horen hier uiteraard bij, zoals een ongeval, geweldpleging of verkrachting. Maar ook andere gebeurtenissen die als ingrijpend worden ervaren, kunnen tot allerlei klachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding of het krijgen van ontslag.

Klachten

Na het ervaren van een traumatische ervaring kunnen er veel verschillende klachten ontstaan. Deze kunnen worden ingedeeld in drie categorieën.

Herbelevingen
De traumatische ervaring kun je op verschillende manieren herbeleven. Je kunt bijvoorbeeld akelige dromen hebben over de gebeurtenis of er kunnen onaangename herinneringen opkomen terwijl je wakker bent. Hierbij zie je de gebeurtenis weer voor je alsof het op dat moment opnieuw gebeurt.Je kunt je ook angstig voelen in een situatie die je aan de gebeurtenis herinnert. Hierbij kun je allerlei lichamelijke reacties ervaren zoals zweten, trillen, hartkloppingen of benauwdheid.

Vermijding
Je wilt niet aan de gebeurtenis denken en de gevoelens niet meer ervaren die de gebeurtenis oproepen. Hierom vermijdt je de plek waar het gebeurd is,ontwijk je gesprekken over de gebeurtenis en misschien sluit je je geheel af van je omgeving.

Verhoogde prikkelbaarheid
Je kunt moeite hebben met in- of doorslapen, last hebben van woede-uitbarstingen of voortdurend prikkelbaar zijn. Hiernaast kunnen concentratieproblemen, overmatige waakzaamheid (constant alert en gespannen zijn) en overdreven schrikreacties ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis.

Heb ik last van problemen bij traumaverwerking?

Als je een traumatische gebeurtenis hebt meegemaakt en je herkent enkele van de bovenstaande klachten dan kan het zijn dat je de gebeurtenis niet goed verwerkt hebt. Het vermijden van de herinneringen aan de gebeurtenis zorgt ervoor dat de verwerking niet goed op gang komt. Hierdoor worden de klachten in stand gehouden en kunnen ze zelfs op den duur verergeren. Als je merkt dat je klachten niet verminderen en je veel last hebt van datgene wat je hebt meegemaakt, kan het goed zijn om hulp te zoeken.

Herken je jezelf in het bovenstaande klachtenpatroon?

Als je jezelf herkent in de bovenstaande klachten en de werkwijze bij Licia spreekt je aan klik dan hier om je aan te melden. Hoe sneller je met de verwerking van de traumatische gebeurtenis aan de slag gaat hoe sneller je grip krijgt op jouw situatie.
Voor meer informatie: online therapie